Чому не можна казати "нижня білизна": яку поширену помилку часто роблять українці

Чому не можна казати "нижня білизна"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Насправді вживати такий вислів неправильно. Замість нього потрібно використовувати іншу фразу.

Багато хто з нас у розмовах зі своїми рідними чи знайомими або під час здійснення покупок у магазині могли чути словосполучення "нижня білизна". Пригадайте, коли ви востаннє від когось чули: "Мені потрібно зайти у магазин нижньої білизни"?

Радимо також прочитати матеріал: Всього за 5 секунд потрібно знайти метелика: загадка для тих, у кого "орлиний зір"

Але насправді використовувати таку фразу в українській мові неправильно. Про це розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній у відео, яке вона опублікувала на своїй сторінці у TikTok.

Вона зазначає, що насправді таке словосполучення є калькою з російської, тому використовувати його не варто. Замість фрази "нижня білизна" потрібно казати "спідня білизна" або "спіднє".

"До речі, про нижню білизну. Ви в курсі, що це – калька з російської? Ми кажемо не "нижня білизна", а "спідня білизна", або просто "спіднє"", – наголосила Багній.

Дивіться відео з поясненням, чому не можна казати "нижня білизна":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

У Тлумачному словнику української мови подається таке пояснення слова "спідній": "1. Який міститься внизу; нижній. 2. Який надягають під убрання (про білизну)".

Також у словнику зазначається, що у значенні іменника "спіднє" – білизна, яку надягають під убрання.

Раніше Ольга Багній розповіла, як правильно казати – "мАбуть" чи "мабУть". Не усі знають, як правильно наголошується це слово, хоча ми його використовуємо ледь не кожен день.

Також раніше Ольга Багній розповіла, як правильно – "згодна" чи "згідна". Насправді не усі здогадаються, що ці два слова можна використовувати як синоніми лише в одному випадку.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти