Чому не можна казати "кольцо": як правильно називати цю прикрасу

Чому не можна казати "кольцо"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Є три правильні варіанти назви цього предмета, які варто використовувати замість суржикового слова, яке утворилося від неправильного перекладу.

Коли ми говоримо про прикраси, які одягаємо на пальці рук, нерідко може ненароком "проскочити" слово "кольцо". Або ж багато хто з нас міг чути це слово у розмові зі своїми знайомими. Але насправді такого слова варто уникати, адже це суржик.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

Слово "кольцо" утворилося від прямого перекладу з російської мови, де саме так називається прикраса, яка одягається на палець. Але в українській мові такого слова немає, і його потрібно заміняти милозвучними українськими відповідниками.

Згідно зі словником "українського" суржика "Антисуржик", замість слова "кольцо" потрібно використовувати "перстень".

В Академічному тлумачному словнику української мови (СУМ) подається таке пояснення слова перстень: "кільце з дорогого металу (золота, срібла і т. ін.), часто оздоблене каменем, що його носять на пальці як прикрасу: каблучка, обручка", а також "шлюбна обручка".

Як зазначається у словнику синонімів, крім слова "перстень" можна використовувати також слова "обручка" (якщо йдеться про прикрасу, яка одягається на палець під час одруження), "кільце" і "каблучка".

Раніше ми розповідали, чому не можна казати "картошка". Нерідко суржик так міцно закріплюється у мові, що його вживання навіть не викликає підозр.

Також ми раніше розповідали, чому слово "співпадіння" неправильне. Нерідко ми можемо навіть не здогадуватися, що використані нами слова насправді суржик.

Вас також може зацікавити:

Новини заразКонтакти