Як українською назвати чоловіка-балерину: Авраменко розставив всі крапки над "і"

Як назвати "балеруна" правильно / Колаж Главред, фото скріншот YouTube ( BBC News Україна, ProUA)

Відповідь на питання насправді лежить на поверхні, хоча багато хто називає чоловіків "балерунами".

Чи знаєте ви, як правильно називати чоловіка, котрий займається балетом? Відомий вчитель та мовознавець Олександр Авраменкоу своєму експрес-уроці розповів, що часто українці використовують для цього слово "балерун", однак його насправді не існує.

"У Національному класифікаторі професій України усього 8 831 назва, і більшість з них - чоловічого роду, хоч ними позначають як чоловіків, так і жінок. Хтось скаже - гендерна нерівність, але не поспішайте з висновками!", - зазначив Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Попри це, в українській мові є й жіночі назви професій, наприклад, покоївка, економка, нянька, друкарка, медсестра тощо. До слова, поняття "медбрат" в класифікаторі не існує, тож чоловіки, які завершують навчання за медспеціальністю також називаються медичними сестрами.

Аби правильно назвати чоловіка-балерину, не кажіть "балерун". Замість цього використайте форму "танцівник балету" або ж "артист балету".

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Зазначимо, раніше Олександр Авраменко розповів про те, якого роду є місто Дніпро - середнього чи чоловічого.

Крім того, він здивував читачів відповіддю на питання про те, чому неправильно казати "дзвонити друзям".

Читайте більше про українську мову:

Новини заразКонтакти