Іноземці "зламають язик": які слова можуть вимовити лише українців - список

Які слова можуть вимовити лише українців - дивні українські слова / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Українська мова багата на незвичайні слова, які роблять її унікальною. Главред з'ясував, які слова не знає значна частина українського населення.

Українська мова багата на колоритні та незвичайні слова, які часто випадають з повсякденного вжитку, хоча могли б зробити мовлення яскравішим. Про дивні українські слова розповів в ефірі "Сніданку з 1+1" мовознавець Олександр Авраменко.

Які українські слова не знають українці

Мовознавець Олександр Авраменко звертає увагу на те, що чимало цікавих українських слів занепадає і стає менш вживаними. Він пропонує замінювати звичайні слова на більш колоритні синоніми, щоб урізноманітнити мовлення.

"Наприклад, замість звичного «кажуть» можна використовувати «подейкують». А замість «шириною 2 метри» — «завширшки 2 метри»", - вказує він.

Дивіться відео про те, які українські слова не знають українці:

«Подейкувати», «гамселити», «відчикрижити» — ці слова збагачують мову та надають їй унікального колориту, що є важливим для збереження мовної культури.

За словами Авраменка, ці перлини мовлення важливо не забувати, адже вони є частиною нашої історії та культури.

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Які українські слова складно вимовити

Ще одним цікавим аспектом української мови є паліндроми — слова або фрази, які можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Авторка YouTube-каналу "Філологиня в дії" наводить приклади таких слів: «я несу каченя», «ротатор». Вони демонструють багатство та гнучкість української мови.

Яке найскладніше українське слово

Крім того, українська мова має й свої рекорди. Наприклад, найдовше слово складається аж із 30 літер: дихлордифенілтрихлорметилметан. Це назва хімічної сполуки, яка використовується для боротьби зі шкідниками.

Дивіться відео про те, яке найдовше слово в українській мові:

Українські слова, яких немає в англійській мові

Авторка проекту "english.prime" підкреслює, що є українські слова, які не мають повноцінних аналогів в англійській мові. Одне з таких слів — доба.

У англійській є слово "day" (день), але воно не передає концепт 24 годин. Так само і слово встигати не має точного перекладу: "I don't have enough time" лише частково відображає його сенс.

Дивіться відео про те, яких українських слів немає в англійській мові:

Цікавим прикладом є слово позавчора, яке англійською передається фразою "the day before yesterday". Незважаючи на це, українське слово значно компактніше і зручніше у вжитку.

Що відомо про проект "english.prime"

Канал на TikTok "english.prime" присвячений вивченню англійської мови та культурних особливостей мовлення. Автори публікують корисні поради з граматики, лексики та вимови, а також розглядають відмінності між українською та англійською мовами, що робить канал цікавим для тих, хто хоче вдосконалити свої знання та розширити словниковий запас. Аудиторія каналу - понад 500 тисяч користувачів.

Яке слово можуть сказати тільки українці

Центр протидії дезінформації при РНБО України нагадує про так звані "шиболети" — слова, які допомагають визначити, чи є українська мова рідною для співрозмовника. Це поняття має біблійне походження, але використовується як науковий термін у сучасній лінгвістиці.

До таких слів належать:

Вимова цих слів часто викликає труднощі у тих, для кого українська не є рідною мовою, що робить їх своєрідним "тестом на українськість".

Що відомо про Центр протидії дезінформації

Центр протидії дезінформації (англ. Center for Countering Disinformation) — робочий орган Ради національної безпеки і оборони України, утворений відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про створення Центру протидії дезінформації», уведеного в дію Указом Президента України від 19 березня 2021 року № 106, повідомляє Вікіпедія.

Центр забезпечує здійснення заходів щодо протидії поточним і прогнозованим загрозам національній безпеці та національним інтересам України в інформаційній сфері, забезпечення інформаційної безпеки України, виявлення та протидії дезінформації, ефективної протидії пропаганді, деструктивним інформаційним впливам і кампаніям, запобігання спробам маніпулювання громадською думкою.

Яке найпопулярніше слово в Україні

Слово "мобілізація" стало словом року за версією словника сучасної української мови та сленгу "Myslovo". Воно потіснило інший популярний термін — "контрнаступ". Протягом усього 2023 року "мобілізація" була в центрі суспільної уваги через обговорення нових законопроєктів та подій на фронті.

Інші новини:

Новини заразКонтакти