StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Початок Церковного року: що заборонено робити 1 вересня

31 серпня 2024, 12:30
499
Що не можна робити у церковні свята - Главред поділився цікавою інформацію про релігійне свято, яке відзначають 1 вересня.
Початок Церковного року: що заборонено робити 1 вересня
Що не можна робити 1 вересня / колаж: Главред, фото: unsplash

1 вересня відзначають свято, яке має важливе духовне значення для кожного: дізнайтесь, яке церковне свято, має свої особливі традиції, історію походження та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити у день пам'яті преподобного Симеона Стовпника.

Які свята 1 вересня

В Україні та світі 1 вересня відзначають такі свята:

відео дня
  • День знань
  • День підприємця України
  • Всесвітній день відбитків пальців
  • Всесвітній день написання листів
  • День рудих котів
  • Початок православного церковного року

Церковне свято 1 вересня

За новим церковним календарем, 1 вересня в Україні відзначають початок індикту - церковне новоліття, також вшановують пам'ять преподобного Симеона Стовпника і матері його Марфи, Собор Вінницьких святих.

Відомо, що преподобний Симеон Стовпник народився в кінці IV століття в Каппадокії в родині благочестивих християн Сусотіона і Марфи. Коли йому було 13 років, під час служби в храмі, він був глибоко зворушений заповідями Блаженств і вирішив присвятити своє життя Господу.

Згодом Симеон вступив до монастиря, де провів кілька років у суворих аскетичних подвигах. Пізніше оселився у пустелі та жив у печері, а потім на стовпі, звідки й отримав своє прізвисько "Стовпник". Він провів на стовпі 37 років, молячись і постуючи, і здобув славу святого, який зцілював душевні та тілесні хвороби.

Мати Симеона, Марфа, також свята, адже вона була візантійською християнкою з Антіохії і завжди підтримувала свого сина в його духовних пошуках. Після того, як Симеон покинув батьківський дім, Марфа протягом двох років шукала його, але зрештою прийняла його вибір і продовжувала молитися за нього.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 1 вересня

  • 1 вересня заборонено підмітати або пилососити у будинку.
  • В народі вважають, що не варто викидати недоїдки зі столу, натомість краще їх віддати нужденним.
  • Також не варто цього дня сваритись чи обманювати рідних людей.

День Ангела 1 вересня

1 вересня свої іменини відзначають власники таких імен як Семен, Марфа, Наталія, Тетяна.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти