StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Колядки на Старий Новий рік: веселі слова колядок для дітей та дорослих

12 січня 2023, 05:00
Розповімо, коли можна колядувати, а коли гадати на Старий Новий рік.
Колядки на Старий Новий Рік
Колядки на Старий Новий Рік / Рixabay

Різдвяні свята відкривають цілий цикл днів, коли можна колядувати, співати щедрівки. Традиції масових розваг і походів в гості тривають до Нового року за старим стилем або до Хрещення. У різних регіонах існують свої традиції. Пропонуємо розібратися, коли можна колядувати і які колядки повинні звучати.

Коляда: що це

Коляда і традиція колядувати з'явилися ще до хрещення Русі. Тоді обрядовими піснями супроводжували свята на честь богів і Сонця. Особливим днем вважався день зимового сонцестояння. Деякі колядки виконувалися в ті чи інші свята протягом року.

З приходом християнства коляда стала невід'ємною частиною Різдва, Хрещення і Нового року за старим стилем. Старий Новий рік є одним з тих днів, коли прийнято відвідувати друзів і близьких з колядками бажати багатства і здоров'я, достатку дому.

відео дня

На сьогоднішній день розрізняють колядки релігійні, що прославляють прихід Сина Божого на землю для порятунку віруючих, і народні. Останні колядки допомагають побажати багатого врожаю, достатку та інших благ.

Коли потрібно колядувати

Українські традиції допускають виконання колядок 6 і 7 січня – у Святвечір і на Різдво, на Старий Новий рік – в ніч з 13 на 14 січня і на Водохреща – 19 січня. Ці дати вважаються особливими для віруючих. За допомогою колядок повідомляється про народження Ісуса Христа і про те, що прийшов наступний календарний рік.

Ворожіння на Старий Новий рік

Крім того, в новорічну ніч прийнято було передбачати майбутнє. Ворожіння на Старий Новий рік допомагали передбачити, що чекає сім'ю в прийдешньому році – багатство, здоров'я, поповнення в родині або бідність, нещастя і біди.

Вважалося, що по куті можна визначити майбутнє. Так, якщо вона почервоніла в печі і вилізла з горщика, то рік буде хорошим, сім'ю чекає достаток. Якщо ж кутя біла і дрібна, а горщик тріснув, це означає біди і нещастя для всіх членів сім'ї.

Молоді дівчата чекали ворожіння на Старий Новий рік, щоб передбачити ім'я судженого. Це робилося по ложці куті. Під фартухом ховали ложку куті, виходили на вулицю і у першого зустрічного чоловіка запитували ім'я. Також по куті можна було визначити, які ділові якості будуть у майбутнього нареченого. Для цього кутю ставили на колодязь і чекали, які птахи прилетять її клювати. Якщо прилетить сорока, наречений буде моторним і балакучим, ворона – непутящим, голуб – добрим і дбайливим, горобець – працьовитим.

Колядки: тексти та слова

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця,

А без меду не така,

Дайте, дядьку, п'ятака.

Одчиняйте скриньку

Та давайте сливку,

Одчиняйте скриньку

Та давайте п'ятачок.

***

Хутко даріте, нас не баріте,

Бо короткі свитки та померзли літки!

Візьміть ножа гострого,

Вріжте сала товстого.

А не мало, щоб з торбі стирчало!

Дайте нам ковбасу, додому понесу,

Дайте кишку, та з'їм у затишку…

***

Бігла теличка

Та з березничка

Та до дяді в двір –

Дай, дядю, піріг!

Як не даси пирога,

Візьму вола за роги,

Та виведу на моріг,

Волом буду робити,

Хвостом буду поганять

Та на гречку орать.

Добривечір.

***

Ой колядка, колядниця,

Дайте маку і кутиці.

Як не дасте, одкажіте,

Моїх ніжок не знобіте.

Я дитина маленька,

Моя ніжка босенькая.

Пік, Мік,

Дайте колядник пильно,

Бо в ноги зимно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти