StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День українського козацтва: історія та традиції культового свята

14 жовтня 2022, 00:12
Що за свято 14 жовтня в Україні - про що важливо знати і пам'ятати.
Український козак
Чому День козацтва 14 жовтня: історія та ритуали / УНІАН

У жовтні в Україні відзначають відразу кілька знакових свят, про які чув практично кожен. Одна з дат виділяється особливо через те, що її коріння сягає в глибину століть і пов'язана вона зі славним минулим.

Якого числа День козака

День козацтва в Україні відзначають 14 жовтня. Це свято вже стало звичним для більшості жителів України і є своєрідною сполучною ланкою між багатьма поколіннями українців.

Всі ми пам'ятаємо з художніх і документальних творів мужніх людей з шаблями верхи на конях, які нещадно знищують ворога. Вони є справжнім символом давньої України, тому слава про їхні подвиги передається поколіннями з вуст в уста.

Що за свято 14 жовтня в Україні?

Звернемо увагу на те, що День козацтва в Україні збігається з ще одним великим релігійним святом. 14 жовтня віруючі відзначають Покрову Пресвятої Богородиці. Це свято особливо шановане парафіянами.

Відомо, що в Україні діють не менше 10 громадських організацій Українського козацтва. А на районному і сільському уроні їх і сотні. Тому у своїх лавах вони налічують сотні тисяч патріотів, що підтримують славні традиції козаків та релігійні обряди.

Чому День козацтва 14 жовтня

Якщо згадати сучасну історію нашої країни, то поклав початок святкуванню Дня козацтва другий президент України Леонід Кучма. Саме він підписав Указ ще в серпні 1999 року про те, що День козацтва відзначатиметься в день свята Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня.

В Україні на державному рівні закріплено історичне значення і заслуги українського козацтва в утвердженні української державності. Крім того, також підкреслюється і істотний внесок у сучасний процес державотворення. З тих пір в Україні не змінюють цієї славної традиції, а з кожним роком у святкуванні Дня Козацтва беруть участь все більше число людей.

День козацтва: історія

З історії ми знаємо свідчення того, що Покров Богородиці шанувався запорізькими козаками особливо. І це не дивно, адже їхня церква була присвячена саме Діві Марії.

Також відомі цікаві традиції, пов'язані з цим днем. Саме на Покрову Богородиці нерідко козаки влаштовували своєрідний схід, на якому належало обрати нових членів старшини.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти