Прикмети на Благовіщення 2021: що треба знати про свято

Благовіщення Пресвятої Богородиці. Ікона

Благовіщення Пресвятої Богородиці входить до числа найбільших церковних свят в православ'ї. Що потрібно робити в свято Благовіщення - дізнався Главред.

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці в 2021 році відзначається у той самий день, що і в попередні роки: дата Благовіщення незмінна – відрізняються лише дати Благовіщення в православ'ї та католицького аналога.

Наприклад, якщо забити «Благовіщення 2021» в Google, то більшості користувачів пошуковик видасть дату – 25 березня. Однак це якраз дата святкування для католиків. Православне Благовіщення в 2021 році святкується, як і раніше, 7 квітня (свято цього року випало на середу).

Читайте такожПотужна магнітна буря вибухне на Благовіщення: що робити

Скільки днів триває свято Благовіщення

Читайте такожБлаговіщення Пресвятої Богородиці: привітання і картинкиБлаговіщення - свято велике, тому одним днем святкування не обмежується. За каноном, у Благовіщення є один день предсвяткування й один день посвятства (цього ж дня, за православною традицією, відзначається Собор архангела Гавриїла - як, наприклад, Собор Іоанна Предтечі відзначається наступного дня після свята Хрещення Господнє).

Предсвяткування і посвятство відкладаються, якщо Великдень у цьому році випадає на початок квітня: тобто Благовіщення відзначається на Страсній або Світлій седмиці (так вже було в 2018 році, наприклад, і тоді багатьох хвилювало, чи можна пекти паски на Благовіщення).

Як з'явилося свято Благовіщення

Благовіщення відноситься до числа найдавніших свят на честь Пресвятої Богородиці. Свято Благовіщення християни масово стали відзначати приблизно з середини VII століття.

За переказами, саме цього дня архангел Гавриїл сповістив Діві Марії про те, що вона народить Спасителя.

Що не можна робити в Благовіщення - народні прикмети

Заборони для свята традиційні: утримуватися від фізичної роботи (в тому числі в'язати, працювати в городі, прибирати в домі тощо), сварок, зневіри, пліток і лихослів'я. Це заборони церковні.

Читайте такожКоли Трійця 2021: яких традицій слід дотримуватися і як відпочиватиНу і, звичайно, не варто забувати про обмеження в їжі: Великий піст в 2021 році триватиме з 15 березня по 1 травня, тобто Благовіщення проходить під час посту. Втім, це настільки велике свято, що на честь нього дозволені значні послаблення: можна їсти рибу і навіть випити трохи вина.

Але є і народні прикмети. Наприклад, за народними прикметами, в свято 7 квітня не можна:

Що потрібно робити в свято Благовіщення і що печуть на свято Благовіщення

А яку ж тоді роботу можна робити на Благовіщення? Не лише молитися і поститися – але ще можна і потрібно доглядати за дітьми і домашніми тваринами. Також можна сміливо займатися робочими питаннями, якщо людина в цей день працює.

Також церква тільки вітає допомогу ближньому, особливо - якщо це люди похилого віку або хворі люди.

Напередодні віруючі печуть пісних пташок із тіста. За повір'ям, вони сповіщають про прихід весни. Адже Благовіщення в народній традиції - це час, коли приходить весна.

Читати такожКоли Стрітення Господнє в 2021 році і як його відзначати

Які молитви потрібно читати на Благовіщення

На Благовіщення прийнято молитися Діві Марії. У Богородиці в свято 7 квітня просять допомогти:

Молитва перед іконою на Благовіщення

Прийми, Всеблагомощная Пречиста пані Владичице Богородительнице, ця чесні дари, тобі единей прикладнія від нас, негідних рабів твоїх, від усіх пологів обрана, всіх тварюк небесних і земних вийшла явльшаяся. Понеже бо Тобі заради бисть Господь сил з нами, і Тобою Сина Божого пізнахом, і сподобихомся Святого тіла Його і Пречистої крові його. Темже блаженна єси в родех родів, Богоблаженная, Херувимів світлейші і Серафимів чеснейши суща. І нині, Всепетая Пресвята Богородице, не престай молящіся про нас, негідних рабех твоїх, еже ізбавітіся нам від усякого ради лукаваго і від усякого обстоянія, і сохранітіся нам неушкодженим від усякого ядовітаго прилогу диявольскаго. Але навіть до кінця молитвами твоїми неосуджених нас дотримай, яко да твоїм заступництвом і помощью спасаеми, славу, хвалу, подяка і поклоніння за вся в трійці Єдиному Богу і всіх Творцеві возсилаємо, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на Благовіщення від бід, горя і злиднів та інші молитви – читайте в нашому матеріалі Благовіщення – що робити, молитви і замовляння на любов і гроші.

Автор: Діана Бель
Новини заразКонтакти