StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вірус виживає роками: експерт розповіла, як не підхопити COVID-19

27 березня 2020, 02:03
Коронавірус може потрапляти на будь-які предмети, попередила експерт.
Препарат, коронавірус
Вірус може потрапляти на будь-які предмети / Reuters

Повітряно-крапельний шлях є основним при поширенні вірусу, заявила мікробіолог і вірусолог, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту мікробіології і вірусології Надія Жолобак.

"Вірус потрапляє в навколишнє середовище під час дихання з самими дрібними крапельками, присутніми у видихуваному (носієм вірусу, - ред.) повітрі. Вірус присутній у цих крапельках і таким чином він поширюється. По грипу, це відомі дані, якщо ви чхаєте або кашляєте він може до 10-15 метрів розлітатися в навколишнє середовище", - підкреслила вона в інтерв'ю на Ukrlife.tv.

За її словами, при цьому вірус може потрапляти на будь-які предмети – одяг, шкірні покриви, слизову.

відео дня

"Потрапляючи у сприятливі умови він відразу запускає інфекційний процес. Але все залежить від множинності інфікування – скільки вірусу потрапляє на одиницю площі. Якщо їх там одиниці, то організм здатний захищатися чханням або кашлем", - пояснила експерт.

Вона звернула увагу на те, що вірус може зберігатися на поверхнях значний час.

"Але якихось особливостей або особливих властивостей цього вірусу (COVID-19, - ред.) немає. Виживання вірусу залежить від умов навколишнього середовища. Вірус в залежності від температури може зберігати інфекційність роками навіть не в замороженому стані. Під дією ультрафіолету інфекційність вірусу швидко сходить нанівець", - стверджує мікробіолог.

Вона зазначила, що на вулиці у людини дуже низькі шанси підхопити інфекцію коронавіруса.

"Якщо на нього хтось з коронавірусом не плюне... Одним з головних завдань запобігання захворюваності – це свіже повітря. Якщо ви знаходитесь в приміщенні – це регулярне та часте провітрювання. Виходячи на вулицю, ви захворіти не можете, а навпаки, зміцните своє здоров'я. Вихід на свіже повітря і сонце – головний стимулятор імунної відповіді", - говорить вірусолог.

Вона звернула увагу на те, що більшість відомих вірусів не виживають в умовах відкритого простору.

"Для людини, яка багато рухається, досить харчується і знаходиться на сонці, йому не страшні ці інфекції. В нормальній, спокійній обстановці підхопити вірус (на вулиці, - ред.) і дати йому умови для розвитку людина не може", - додала Жолобак.

Нагадаємо, раніше Надія Жолобак розповіла, коли чекати порятунку від коронавіруса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти