Підготовка до газової війни: в ОГТС розкрили хитрий план РФ

15 серпня 2021, 01:56
Москва готує грунт для подальшого політичного тиску, каже Ольга Белькова.
газопровід
/ УНІАН

У Європі Росія фактично піднімає газ зі сховищ замість того, щоб транзитувати по території України додаткові обсяги, заявила директор з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями Оператора ГТС України Ольга Белькова.

Як підкреслила вона в ефірі каналу Україна 24, це є цілеспрямованою політикою РФ.

Топ-менеджер ОГТС вважає, що Москва готує грунт для подальшого політичного тиску у зв'язку з можливими перешкодами, які будуть виникати з осені з моменту розгляду сертифікації Північного потоку-2.

відео дня

За її словами, Україні потрібно "готуватися до диверсифікації власних джерел постачання газу".

читайте також"РФ важко зіскочити": Вітренко назвав головну умову нових переговорів щодо транзиту газу

Раніше Юрій Вітренко заявив про те, що пропозиції щодо збереження транзиту через Україну в обмін на невигідні закупівлі російського газу для нашої країни неприйнятні.

Коментуючи заяву голови правління Газпрому Олексія Міллера про готовність забезпечити і збільшити транзит газу через Україну при додаткових закупівлях російського газу, Вітренко сказав, що Україна не прийме "такі дискримінаційні пропозиції".

Контракт на транзит газу між Росією та Україною

30 грудня 2019 року в результаті тристоронніх переговорів Україна – Росія – Європейський Союз був підписаний новий контракт на транзит газу з 1 січня 2020 року на 5 років з можливістю його пролонгації на 10 років на аналогічних умовах.

Домовленість була досягнута ще 20 грудня, проте підписи сторони поставили за добу до припинення колишнього контракту.

Мінімальні гарантовані обсяги прокачування - 65 млрд м куб. газу в перший рік і по 40 млрд м куб. на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими.

За словами виконавчого директора Нафтогазу Юрія Вітренка, це перший випадок в історії України, коли Газпром уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати". Раніше закупівлі газу у Газпрому покривалися схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії, принципом "бери або плати"."

Газпром і Нафтогаз України також уклали безвідкличну угоду про врегулювання спорів.

Мін'юст України і Газпром уклали безвідкличну мирову угоду, що передбачає припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до Газпрому, заснованих на рішенні Антимонопольного комітету України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти