Українцям можуть "обрубати" виплату пенсій: кому загрожує

Якщо пенсіонер довго не знімає гроші з картки, то виплати можуть призупинити / колаж Главред, фото УНІАН

Українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Однак тільки тим, хто отримує пенсію на карту, але при цьому не знімає з неї ні копійки.

Українським пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати. Однак не всім – тільки тим, хто отримує пенсію на картку, але потім довго не знімають з неї гроші або не здійснюють інші операції. Про це повідомили аналітики порталу "На пенсії".

За їх словами, якщо пенсіонер регулярно знімає гроші з карти, але при цьому залишає на ній будь-яку суму, то проблем з нарахуванням не буде.

"Чинне законодавство передбачає, що якщо пенсіонер протягом 6 місяців не знімає кошти з пенсійної картки, то нарахування пенсії зупиняється. Це не стосується пенсіонерів, які залишають певну суму на карті, – мова йде про тих, хто не витрачає з карткового рахунку взагалі ні гривні", – кажуть чиновники.

Чому можуть перестати платити пенсію

Як відзначають автори матеріалу, до такої міри держава вдається, оскільки не розуміє причину, по якій пенсіонер не знімає нараховуються гроші. Адже разом з тим, що таким чином він може просто збирати гроші, існує висока ймовірність того ‒ з ним щось сталося. І в такому випадку фактично постає питання про доцільність проведення виплати.

"Ми не знаємо, що з цією людиною могло статися. І щоб гроші платників ЄСВ не платилися таким чином, що вони просто лежать і не використовуються ніким, ще кілька років тому був введений цей механізм", – пояснила перший заступник міністра соціальної політики Дар'я Марчак.

Пенсію не відбиратимуть

У той же час, підкреслюють чиновники, припинення нарахування не означає, що у такого українця відбирають пенсію.

У такому випадку:

Виплати пенсії можна відновлювати

Також зупинка виплат не означає, що пенсіонер більше ніколи не буде отримувати грошей, адже нарахування можна відновити.

Для цього потрібно пройти фізичну ідентифікацію:

"Якщо пенсіонер перебуває за кордоном, він може вирішити це питання в українському консульстві", – пояснили аналітики.

Нагадаємо, щоб уникнути втрати частини або повної суми пенсії, громадяни України повинні своєчасно повідомляти Пенсійний фонд про певні обставини.

Також в Україні певна частина пенсіонерів має право на доплату за віком. Розмір щомісячних виплат коливається від 300 до 570 гривень.

Крім цього, з 1 січня 2024 року максимальна пенсія в Україні значно збільшиться. Вона становитиме 23 610 гривень, що на 2 680 гривень більше, ніж у 2023 році.

Інші новини:

Новини заразКонтакти