Мільйони безробітних: експерт оцінив результати карантину

4 квітня 2020, 02:30
Карантин в Україні "вбив економіку", вважає Олександр Охріменко.
Маска, коронавірус
Карантин в Україні "вбив економіку" / УНІАН

Оголошений в Україні карантин вигідний владі, заявив економічний експерт Олександр Охріменко.

"Лякати людей... Є кілька методів управління. Забезпечити життя людей - це складно, а налякати простіше. Люди сидять без грошей і без роботи. І в умовах, коли залякали людей, робити можна все, що завгодно – не платити зарплати і пенсії", - підкреслив він в ефірі каналу 112 Україна.

У той же час він припустив, що після закінчення карантину влада зможе наростити свої рейтинги.

відео дня

"З точки зору шоу все добре. Інша справа, що поки немає відповіді, як закінчиться карантин. Який інструмент є? Люди хворіють кожен день, коли можна скасовувати карантин і запускати економіку", – зазначив він.

Експерт вважає, що є ризик того, що підприємства, які закрилися в результаті карантину, можуть потім просто не відкритися. Крім того, існує небезпека розриву технологічних ланцюжків і виробничих зв'язків.

"Навіть якщо відкриються, то клієнтів немає. Тому що ті люди, які посиділи (на карантині, - ред.) вони витратили гроші і не мають за що купувати", - говорить він.

Економіст припустив, що після повернення в Україну заробітчан кількість безробітних зросте до 2-х мільйонів. За його словами, для ефективної боротьби з коронавірусом держава повинна була забезпечити безперебійне функціонування економіки і захист людей похилого віку.

"Наведу приклад Казахстану, де люди, які з ряду причин повинні бути на карантині, їх держава забезпечує продуктовими пайками. Це дійсно був б захист. Не кажучи про те, що якщо ви хочете, щоб люди були в масках – забезпечте безкоштовними масками, антисептиками, ліками", - переконаний співрозмовник.

При цьому він упевнений, що Україні слід було піти шляхом країн, які не зупиняли повністю економіку і зуміли забезпечити соціальний захист населення.

"Або робите карантин, або краще – не робіть. Звичайно, статті (держбюджету, - ред.) є, які можна урізати. Є ситуація – економіка працює і є люди яким забезпечують соціальну підтримку. Тому що зараз роботодавці просто не заплатять (співробітникам за простій через карантин, - ред.). Де він візьме гроші, з неба? Якщо підприємство не працює – грошей немає. У нас вийшов абсурд – ми вбили економіку і нічого не дали найбільш вразливим верствам населення", - додав Охріменко.

Нагадаємо, раніше експерт Олексій Дорошенко оцінив найгірший сценарій для економіки України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти