У Бахмуті почнеться жахлива для росіян "м'ясорубка", Пригожин поспішає забратися звідти – Жданов

26 травня 2023, 13:32
Пригожин риє собі могилу, ображаючи армію РФ – Герасимов і Шойгу тепер зроблять усе, щоб "вагнерівці" здохли в Бахмуті, вважає полковник запасу Олег Жданов.
Пригожин стане ніким, тільки-но загине останній
Пригожин поспішає залишити Бахмут, адже "вагнерівці" закінчуються суто фізично – Жданов / Главред

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, якого справедливо стали порівнювати з повітряною кулькою ослика Іа, що лопнула, з мультфільму про Вінні-Пуха – кулькою, яка "входить і виходить, входить і чудово виходить", нарешті заявив, що таки виходить зі своїми бійцями з Бахмута. За його словами, до 1 червня основна частина "вагнерівців" перебазується в тилові табори.

Втім, оголошуючи про це, Пригожин не зміг вкотре не надерзити командуванню російської армії. Мало того, що він доручив своїм головорізам передати російським військовослужбовцям позиції, ліжка з білизною, сухий пайок і мило, так він іще й залишивдвох "вагнерівців" – Бібера і Доліка, щоб ті перегородили шлях ЗСУ в разі, якщо військовим "другої армії світу" буде важко.

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов в інтерв'ю Главреду розповів, чому Пригожин поспішає вивести ПВК "Вагнер" із Бахмута, чи дозволять йому це зробити російський генштаб і міноборони, кому вигідний конфлікт між Шойгу, Герасимовим і Пригожиним, а також чому вже зовсім скоро ситуація в Бахмуті зміниться в гірший для російських військ бік.

відео дня

Чим, на вашу думку, обумовлений відхід "вагнерівців" із Бахмута? Вони просто виконали своє завдання, чи для цього є інші причини?

Причини дві – політична і фізична. Пригожин бачить, що військо, яке він курирує, множать на нуль. Щоб його хоч трохи зберегти, він поспішав оголосити про те, що Бахмут узятий – мовляв, Мавр зробив свою справу, Мавр може йти. Адже без багнетів Пригожин – ніхто і звати його ніяк. Тому він дуже поспішає вивести хоча б когось.

Зараз Пригожин продовжує тему "відпустіть мене", розуміючи, що не сьогодні-завтра "вагнерівці" закінчаться суто фізично.

У відео, яке Пригожин виклав вранці 25 травня, йдеться всього лише про ротацію. Зараз у Бахмуті генеральний штаб російських окупаційних військ проводить операцію з ротації військ, заводячи туди свіжі сили. Швидше за все, росіяни намагатимуться відновити наступ на Часів Яр. Пригожин, звісно, теж повинен змінити своїх людей, адже бійці не можуть сидіти в Бахмуті вічно, їх потрібно вивести хоча б на відпочинок. Але Пригожин подає це як погрозу – мовляв, "все, ми встали і йдемо".

Ось тільки не забувайте, що Пригожин не командує військовими діями і не управляє військами на полі бою. Цим завідує генерал Герасимов як начальник генштабу і командувач "спеціальною військовою операцією". Відповідно, без дозволу генштабу ніхто нікуди не піде, в тому числі "вагнерівців" не випустять із Бахмута, хіба що на ротацію.

Тому Пригожин так і поводиться. Фактично він розголошує частину військової таємниці про дислокацію російських військ, їхні подальші дії, по суті, він зливає нам інформацію. Таким чином, Пригожин намагається примусити Герасимова до виконання його вимог.

Тобто Пригожин просто веде своїх бійців на відпочинок, після чого ПВК "Вагнер" знову повернеться в Бахмут?

Так, він веде "вагнерівців" на ротацію, на відпочинок і перегрупування. Він заведе туди свіжих, а відведе пошарпаних.

Пригожин не може просто так взяти і залишити позиції, зняти з них війська і відвести. Йому ніхто не дасть цього зробити.

Але Пригожин у відео говорив про те, що ті позиції, які займали його бійці, "вагнерівці" передадуть російським військовим…

Це він так хоче. Це те, про що він мріє. Фактично Пригожин так намагається поставити завдання Герасимову, але я думаю, що це спроба видати бажане за дійсне.

Пригожин своїм бійцям наказав залишити для російських військових, які зайдуть на позиції, боєприпаси, сухпайки, ліжка, мило…

Так-так. А ще сухий одяг, гарячий чай і свою привітність. Він усе готовий їм віддати, аби вони його змінили.

Але не думаю, що Герасимов на це піде.

По-перше, "вагнерівці" – це найбільш мотивовані бійці. Як би це дивно не звучало, але військові намагаються перейняти досвід Пригожина, точніше найманих солдатів. Вони тому і створюють приватні військові компанії. Але щоб це було максимально дешево, вони створюють ПВК із зеків, позбавивши Пригожина доступу до них.

По-друге, амбіції генералів, хоч і "фанерних" – Шойгу і Герасимова. Після таких образ, які звучать із вуст Пригожина, ці двоє не можуть не відігратися на "вагнерівцях". Адже вони прекрасно розуміють, що тільки-но буде вбитий останній солдат "Вагнера", Пригожин стане ніким.

Тому Герасимов не піде на поводі у Пригожина й не дозволить вийти з Бахмута "вагнерівцям". Хто тоді буде воювати?

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) – радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, в якому випускає відео з аналітикою бойових дій, пише Вікіпедія.

Як розцінювати сарказм Пригожина, коли він говорив, що залишає двох своїх "вагнерівців" – Бібера і Доліка – на випадок, якщо ЗС РФ буде важко, то ці двоє встануть і перегородять шлях української армії?

Це все одна і та сама гра. Пригожин поводиться демонстративно – мовляв, "я взяв Бахмут, а ви ще спробуйте його утримати". Пригожин прекрасно розуміє, що ситуація в Бахмуті може розвернутися на 180 градусів, оскільки ЗСУ взяли всі панівні висоти навколо міста, і тепер майже все місто знаходиться під перехресним вогнем української артилерії. Тобто будь-які пересування в місті можуть бути припинені вогнем нашої артилерії. Він прекрасно розуміє, що зараз в Бахмуті може початися ще гірша "м'ясорубка", ніж була, ситуація зміниться в гіршу для росіян сторону.

Тому Пригожин, з одного боку, намагається якомога швидше залишити Бахмут, а з іншого – не може не вкусити Герасимова з Шойгу. В принципі, він сам собі риє могилу, не йдучи на компроміс і примирення з Герасимовим і намагаючись його принизити. І при цьому всьому він вимагає випустити ПВК "Вагнер" з Бахмута. Так Герасимов тепер зробить усе, щоб вони там здохли!

А чому тоді Пригожину не намагаються "вкоротити язика", чому дозволяють йому так сміливо і розв'язно себе вести? Комусь (якомусь ляльководу згори) вигідно, щоб гризлися Шойгу і Герасимов із Пригожиним?

Знаєте, кому це найбільше вигідно?

Україні вигідні будь-які чвари в Росії, тим більше, серед військових.

Так, нам само собою вигідний такий розбрат, особливо якщо цей розбрат вийде з-під контролю.

У самій Росії це вигідно Путіну. Його метод роботи – "розділяй і володарюй", тому він постійно зіштовхує їх лобами. Адже якби раптом Пригожин домовився з Шойгу або Герасимовим, то чому б їм не усунути Путіна від влади? А так вони зайняті, змагаються між собою. Все це Данте описав ще багато століть тому в "Божественної комедії".

Ви сказали, що ситуація в Бахмуті може розвернутися на 180 градусів. І тут згадується недавня заява Сирського про те, що Бахмут – це "мишоловка" для сил противника. Чи може бути так, що такий і був задум нашого командування – залишити місто на цьому етапі та заманити противника туди, в "котел"?

Це був не наш задум – його нам нав'язала Росія. Ми ж постаралися використовувати ситуацію з максимальною користю для себе. Ми завдали російським військам суттєвої шкоди – вони зазнали великих втрат, через що зараз не можуть продовжити наступ без перегрупування військ. Тому тепер Росія знімає резерви з Вугледара та Авдіївки, щоб перекинути в Бахмут. Відповідно, там, звідки РФ забирає війська, вона послаблює свою присутність – нам це дуже вигідно.

Крім того, противник зараз зменшив темп атак у Бахмуті через колосальні втрати, які ми йому завдали, а ми, скориставшись його слабкістю, взяли всі панівні висоти, особливо на півдні від міста.

Чи можуть наші війська провести в Бахмуті контрнаступальну операцію і незабаром повернути місто?

Це навряд чи, за Бахмутом надто велике угруповання.

Хоча стовідсотково стверджувати не можна, тому що, якщо фронт посиплеться, в тому числі в Бахмуті, ми будемо наступати і там. Якщо він там не посиплеться, ми будемо шукати слабкі місця противника.

У будь-якому разі Пригожин ще нікуди не йде з України – це поки що тільки гра і ротація.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти