Трамп отримав під дих, демократи і республіканці не пустять його у Білий дім - Огризко

8 квітня 2023, 09:00
Судова справа проти Трампа - це подарунок долі для усіх конкурентів експрезидента, як серед республіканців, так і серед демократів, переконаний експерт.
Трамп отримав під дих, демократи і республіканці не пустять його у Білий дім - Огризко
Дональд Трамп отримав під дих - Володимир Огризко / Главред

Експрезидент США Дональд Трамп, судячи з усього, потрапив у скрутне політичне становище через судову справу, яку відкрили проти нього. А це ставить під сумнів його подальшу участь як у республіканських праймериз, так і в майбутній президентській кампанії у США.

В інтервʼю Главреду дипломат, ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко розповів, чому Трамп поки що не надто небезпечний для України, чому балотування Трампа може стати фіаско для колишнього президента, та як демократи скористаються ситуацією навколо одіозного бізнесмена.

Хотіла б звернутися до вас щодо інциденту з судом над колишнім президентом США Дональдом Трампом. На засіданні суду, коли Трамп зʼявився, його спочатку затримали, як потім зʼясувалося для взяття відбитків пальців, а потім відпустили. Як цю ситуацію Трамп може використати у майбутньому, оскільки найближче засідання планується через 8 місяців?

Мені чомусь здається, що все рівно навпаки, бо тепер Трамп – підозрюваний. Його спочатку заарештували, потім звільнили, але не звільнили від відповідальності. Суд справді відбудеться через 8 місяців. Але це означає, що тепер за Трампом, як зараз за Путіним, бігає тавро підозрюваного у вчиненні кількох злочинів штату Нью-Йорк. Тобто ситуація для Трампа надзвичайно негативна у контексті його планів йти на вибори. Будь-який республіканець в рамках цих внутрішньореспубліканських перегонів буде вказувати пальцем на Трампа і казати, мовляв, ви хочете голосувати за людину, яку звинувачують у вчиненні стількох злочинів та потенційного злочинця? Суд, звичайно, ще не виніс свій вердикт, але вже сам факт предʼявлення Трампу таких звинувачень свідчить про те, що там далеко не все чисто. Тому Трамп навпаки протягом цих місяців буде перебувати під шаленим тиском не лише серед республіканців, не кажучи вже про демократів. Там узагалі його розмазуватимуть по стіні, тому що це фантастично зручний спосіб показати його як не те що негідного претендента на посаду президента США, а як людину, якої треба сахатися. Більш зручної мішені для демократів, ніж Трамп, зараз просто немає.

А як пояснити те, що на фоні судового процесу рейтинг Трампа почав зростати?

Це пояснюється дуже просто – завжди ті, кого у чомусь звинувачують, перші кілька тижнів чи більше, виступають у ролі жертви. Жертва – це те, що середньостатистичний виборець сприймає як власний біль. А оскільки Трамп говорить, що це переслідування, політична помста, небажання влади США допустити його до чесних виборів, то на певному етапі його популярність справді може трохи зрости. Це, власне, ми і бачимо зараз. Але давайте почекаємо пару місяців – думаю, тоді його почнуть топтати і топити власні союзники по партії. Той же Де Сантіс, певно, скористається цим на всі 100 відсотків (та й не тільки він), і тоді популярність Трампа почне падати.

До речі, до Києва нещодавно приїздив Майк Помпео, колишній держсекретар часів Трампа. Я так розумію, що він може балотуватися на майбутні праймеріз. Чи йому вигідна та ситуація з Трампом - які у нього шанси?

Це на руку усім тим, хто претендуватиме на висунення. Це – просто подарунок для всіх конкурентів Трампа. І кожен з них скористається цим на 150 відсотків. Що буде з кожним конкретно, зараз прогнозувати важко. Ви знаєте, що у США це доволі затяжний марафон з кількома різними етапами. Зараз почнуть зʼявлятись фігури, а от яким чином вони просуватимуться далі, треба буде почекати, бо ми ще не знаємо усього списку. І від цього залежатиме те, яким чином ситуація розвиватиметься далі. Головне, що зазвичай у цьому списку є досвідчені політики – колишні міністри, губернатори, сенатори чи конгресмени. Тобто ті люди, які можуть претендувати на найвище крісло у ієрархії США.

Як ця ситуація відібʼється на демократах? Бо через те, що відбувається з Трампом, на демократичну партію намагаються кинути тінь. Мовляв, це політичне переслідування і зведення рахунків між демократами та республіканцями.

Республіканці, звичайно, це використовуватимуть для звинувачення демократів. Але мені здається, що те, наскільки Трамп став мішенню, переважить будь-які звинувачення, бо це політика. А тут у демократів козирна карта в рукаві, тому що це ж не вони заарештували Трампа і брали у нього відбитки пальців. Це судді, а в Америці судова влада – це дуже серйозно. Тобто ніхто не може на неї посягнути і сказати, що це політичне замовлення. Ні, це Феміда, і в Америці до цього ставляться дуже серйозно. Тому демократи зараз на повну катушку використовуватимуть цю складну ситуацію, в яку потрапив Трамп, і навпаки казатимуть: "Оце республіканські кандидати, ті, за кого не можна голосувати, бо вони порушують закон". В Америці закон – це свята корова: його, звичайно, порушують, але ж не такою мірою і не люди, які претендують на найвищу державну посаду. Тож демократи від цього тільки зрадіють.

Особисто для Байдена це так само плюс, я так розумію?

Очевидно.

Оскільки поки що достеменно невідомо, чи буде він балотуватися, а уся ця ситуація навколо Трампа і те, що продовження суду фактично припадає на початок праймеріз, чи посилить це його бажання балотуватися на новий термін?

Мені здається, що так. Якщо він ухвалить таке рішення (він вже робив попередні заяви і сказав, що підтвердить це пізніше, коли саме – ми не знаємо), на тлі того, що його головний конкурент зараз в такому нокдауні, це може простимулювати Байдена на більш рішучі кроки. Попри те, що можуть бути обʼєктивні проблеми зі здоровʼям (адже Байден вже літнього віку), це для нього буде додатковим стимулом, аби балотуватися на другий термін.

Чого чекати Україні від Трампа, якщо дійде навіть до того, що він балотуватиметься? Бо від нього були недвозначні заяви щодо розвʼязання війни в Україні?

Заяви під час президентських перегонів та заяви у кріслі президента – різні речі. Трамп теж, коли був президентом, намагався робити певні речі, але Конгресс США навіть за участю республіканців дуже часто тиснув на гальма. Тому що американська система ухвалення політичних рішень влаштована так, що вона не дозволяє навіть президенту бути царем і намісником бога на Землі. Є механізми, які цього президента обмежують і не дають йому можливості займатися самодурством як, скажімо, це робиться у Росії. Тому я собі після цього погано уявляю, що Трамп пробереться усіма сходинками у Республіканській партії, не кажучи вже про виграш у демократів. Мені здається, що він зараз отримав під дих, що буде для нього травматичним. Дехто з оглядачів каже, що програвши республіканські праймеріз, він піде незалежним кандидатом. Тоді це взагалі провальна схема, бо в політичній традиції США обирають між республіканцями чи демократами – це буде для нього тотальним фіаско.

Чи може Росія зі свого боку вплинути на виборчу кампанію? Адже були доведені випадки її впливу у США. Чи може РФ підтримати Трампа?

Росія дуже зацікавлена, щоб Трамп повернувся. І вона, безумовно, робитиме усе можливе, щоб впливати на громадську думку. Але після того, що вона почала 24 лютого 2022 року в американському суспільстві дуже чітко відстежуються антиросійські настрої. Та й Путіну зараз треба більше думати про те, що відбувається у самій Росії, хоча, очевидно, що зміна позиції США могла б йому дуже допомогти. Але мені здається, що щеплення проти путінізму американці вже отримали.

А нам, повертаючись до вашого питання, не треба жодним чином ставати на будь-яку зі сторін. Ми знаємо, що підтримка України присутня і серед республіканців, і серед демократів, тому нам потрібно просто думати над тим, щоб ця підтримка нікуди не зникала. Чи будуть республіканці, чи демократи, але ми знаємо, що американці за нас. І для нас це – найголовніше.

Якщо говорити про двопартійну підтримку, то чи можемо ми розраховувати на завершення війни чи якоїсь її фази?

Це залежить тільки від наших героїчних Сил оборони, тож давайте тримати кулаки та робити все, щоб це сталося. Чим швидше ми переможемо російську орду, тим легше буде і нашим головним союзникам, в тому числі і США. Бо це справді дуже серйозні зусилля, видатки та те, що напружує всіх. Тому в інтересах наших друзів максимально швидко завершити війну та перейти до поствоєнного врегулювання. Бо з новою Росією, якщо вона залишиться тією, як вона є, доведеться будувати абсолютно інші відносини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти