Скинути баласт: чому у Зеленського заговорили про розпуск Ради

25 червня 2020, 20:20
Президент не хоче втрачати контроль і потребує лояльних депутатів
Зеленський
Володимир Зеленський може розпустити Раду / Фото: УНІАН

Останнім часом у політичному середовищі стали активно обговорювати розпуск парламенту. За чутками, Володимир Зеленський може розігнати поточний склад Верховної Ради вже наприкінці літа. Як це допоможе президенту і якими можуть бути наслідки для країни – Главред дізнавався у експертів.

Законних підстав для розпуску немає

Згідно з Конституцією, президент має право достроково розпустити парламент у трьох випадках:

  • через відсутність парламентської коаліції в парламенті;
  • через не проведення засідань парламенту протягом одного місяця;
  • через відсутність повного складу Кабінету Міністрів протягом двох місяців з моменту відставки його попереднього складу.

Рік тому президент Зеленський почав свою каденцію саме з розпуску Ради 8 скликання та оголошення дострокових виборів. Тоді причиною для розпуску стала де-факто відсутність коаліції. Зворотнє намагалися довести у Конституційному суді, який тоді підтримав Зеленського.

відео дня

Нових депутатів Зеленський також попереджав у перший же день роботи Верховної Ради, де у президента з'явилася своя монобольшість.

"У вас є всі шанси потрапити в підручники історії як парламент, який втілив у життя все, що не змогли зробити в попередні 28 років, як парламент, де не було бійок, прогулів, кнопкодавства, а були тільки конструктив і копітка робота. Або як парламент, який існував менше за інших – один рік. Фактично, це ваш і наш випробувальний термін. Я вже знаю, що розпускати Верховну Раду не так і страшно", - сказав тоді президент і висловив надію, що йому не доведеться цього робити.

читайте такожДострокові вибори можуть для Зеленського стати політичною катастрофоюНа думку голови правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, юридичних підстав для розпуску Ради немає, хоча теоретично приводом може бути відсутність низки призначень міністрів в уряді. Але у такому випадку потрібно буде отримати вердикт про законність розпуску в Конституційному суді.

"На відміну від минулого року, коли КСУ підтримав розпуск через відсутність коаліції, зараз КСУ не демонструє такої лояльності до президента, позаяк кілька його ініціатив були розкритиковані. І тому повторення минулого року вже не буде. Різні політичні сили оскаржуватимуть рішення президента про розпуск і так просто це вже не вдасться зробити", - вважає Фесенко.

Експерт вказує на те, що на даний момент розпускати уряд президентові не вигідно.

"Зараз Зеленський контролює мінімум 80% членів своєї фракції і йому цього достатньо. Але якщо будуть дострокові вибори, то монобільшості вже і близько не буде і тоді доведеться створювати коаліцію і йти на поступки. Як і не буде у нього і контрольованого уряду. Тобто президент втратить все, що зараз має", - підсумував Фесенко.

З ним згоден голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній, який вважає, що у розпуску зацікавлені маловпливові політики.

"Розпуск влітку малоімовірний. Ці чутки в політиці поширюють дві групи. Перша - позапарламентські і частина парламентських політиків, які або не пройшли в Раду, або намагаються посилити свої позиції після недавніх соцопитувань і видають бажане за дійсне. Друга – це політичні експерти і політики, наближені до Офісу президента і зацікавлені в більшому впливі на монобільшість, яка голосує все більш неоднозначно", - сказав він і додав, що подібні чутки – не більше, ніж жахалка для незговірливих парламентарів.

Депутати тягнуть Зеленського на дно

Однак точка зору самого Зеленського за цей рік могла докорінно змінитися, оскільки приводів точити зуб на своїх же депутатів зі Слуги народу у нього накопичилося чимало.

"У нинішньої влади питаннями законності ніхто не заморочується. Вони просто не знають, що для розпуску Верховної Ради або призначення когось потрібні вагомі підстави, прописані у законі. Але закону вони не читали, не цікавилися питанням, нюансів не знають і знати не хочуть, а юридичні підстави вони винайдуть потім, у ході справи. Підстав у нього достатньо, бо Зеленський починав з турборежиму і монобільшості, але тепер у нього є приблизно 175 депутатів, які відгукуються на особисте прохання. Влада йде з його рук і слабшає. Тому президент і його оточення можуть розпустити цю Раду, після чого будуть ретельно відбирати нових депутатів і отримюать стільки ж депутатів в новому складі, але вже повністю керованих і слухняних", - розповів Главреду політичний аналітик Олександр Кочетков.

читайте такожПро що говорить падіння рейтингу ЗеленськогоКочетков зазначає, що у Зеленського зараз кепський настрій, адже справа не тільки в провалених голосуваннях, а й у тому, що нардепи від пропрезидентської монобільшості за цей рік нерідко ставали фігурантами гучних скандалів.

"Якщо президент піде на перевибори, то одним з факторів буде і те, що його перестануть дратувати ті люди, яких він на собі заніс до парламенту і які перестали його слухати, оскільки у них з'явилися власні інтереси", - говорить він і додає, що Зеленському, як і будь-якій творчій людині, простіше почати наново і зняти ще один дубль, якщо ситуація невдала.

Треба зазначити, що витівки депутатів вже помітно знизили рейтинг Зеленського. Як наслідок, згідно з останніми опитуваннями, зараз за нього готові голосувати трохи більше 40% виборців.

І, власне, цей фактор – втрати довіри – для Зеленського може стати вирішальним у питанні розпуску Верховної Ради.

"Зеленський зробить це з великою часткою ймовірності. Просто заради того, щоб розворушити болото, бо тоді менше уваги звертатимуть на фігуру президента. Оскільки вже через рік йому потрібно буде демонструвати реальні результати. Зеленському вигідно змінити Раду, бо тоді він зможе делегувати частину повноважень новому уряду. І це, можливо, також є причиною для роздумів щодо перезапуску парламенту, оскільки ту ношу, яка на нього впала, Зеленський зможе витягнути тільки за допомогою кадрів", - говорить експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк.

Втім, експерти погоджуються у тому, що все залежатиме від подальшої ситуації в країні – як економічної, так і політичної. Саме тому, паралельно з темою розпуску, присутні чутки і про те, що місцеві вибори через коронавірус також можуть відкласти до кращих часів і провести їх навесні. Причому не виключено, що тоді заново доведеться обирати не тільки місцеву, а й центральну владу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти