Ситуація у Вовчанську: як росіяни потрапили в "котел" біля агрегатного заводу

19 червня 2024, 16:30
397
Українським військам вдається відкидати ворожі сили із зайнятих позицій, проводячи успішні контратаки та навіть оточувати окупантів.
Вовчанськ, бої за Вовчанськ, війна
Бої за Вовчанськ тривають уже понад місяць / Колаж Главред, фото Костянтин і Влада Ліберови, DeepState

Трохи більше місяця тому Росія почала наступ у Харківській області. Тоді російські війська повторно перетнули кордон України з Бєлгородською областю, внаслідок чого під ударом опинилися Вовчанськ і Липці поблизу Харкова. Українським захисникам вдалося не тільки стримати подальше просування росіян, а й оточити близько 200 росіян на території Вовчанського агрегатного заводу. Главред розповідає про те, що відбувається в місті.

Бої за Вовчанськ - ЗСУ стабілізували фронт

За словами спікера ОСУВ "Хортиця", полковника Назара Волошина, за місяць боїв на Харківському напрямку загальні втрати російської армії склали близько 4 тисяч особового складу, 52 танки, 59 бронемашин, 165 артилерійських артилерійських систем і майже 500 бліндажів.

Увесь цей час бої за Вовчанськ і сусідні до нього населені пункти не вщухають - окупанти скидають на місто авіабомби і ведуть обстріл зі всіляких озброєнь.

відео дня

Усього за кілька днів російські окупанти постійними ударами практично зруйнували місто, зайняли частину вулиць, але за місяць так і не домоглися його повного захоплення. За словами командира підрозділу "Химера" 126-ї бригади територіальної оборони України Збройних сил України Олександра Капшина, замість 18 тисяч, які проживали у Вовчанську у 2022 році, наразі у місті залишилось близько ста цивільних.Однак наразі українським військам вдається відкидати ворожі сили із зайнятих позицій, проводячи успішні контратаки.

Як розповів командир зведеного підрозділу 153-ї бригади ЗСУ Назарій Кишак, ЗСУ вдалося перебити логістичні шляхи росіян, які вже частково взяли під контроль українські захисники. Наприклад, у Липцях окупаційні війська вже не в змозі застосовувати бронетехніку, бо логістика на їхнє підвезення та ротацію під пильним оком і вогнем ЗСУ.

За повідомленням Генштабу, тільки за минулу добу на Харківському напрямку в районі Вовчанська відбулося близько десяти атак ворога, десять із яких було відбито.

Вовчанськ, удари РФ, війна
Росіяни зруйнували Вовчанськ протягом кількох днів / Костянтин і Влада Ліберови

Росіян оточили на агрегатному заводі - що відомо

Водночас, російські війська у Вовчанську вдалося взяти в оточення на місцевому агрегатному заводі. За даними координатора групи "Інформаційний спротив", полковника запасу Костянтина Машовця, росіяни намагалися атакувати річку Вовча, однак потрапили під обстріл, після чого їм довелося відійти до заводу, внаслідок чого близько 200 російських військових опинилися в оточенні. Також, як стверджує Машовець, окупанти зробили вже мінімум дві спроби деблокувати військових, але вони не увінчалися успіхом.

Хто такий Костянтин Машовець

Військовий оглядач, координатор групи "Інформаційний спротив", полковник запасу Збройних сил України, експерт з питань оборонного планування, застосування військ і розвитку ЗСУ. Брав участь в АТО на Донбасі.

За даними аналітиків Deep State, у перші дні боїв за місто росіяни увійшли на територію заводу як ДРГ і зуміли закріпитися в кількох корпусах і головній будівлі. Пізніше, 1 червня, кулеметні розрахунки Сил Оборони взяли під контроль підходи до заводу, через що армійцям РФ доставляти їжу і воду на територію заводу безпілотниками.

Водночас у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 17 червня зазначається, що російські окупанти перекидають війська з Донецького напрямку на Харківський через успішні атаки ЗСУ.

Зокрема, за словами речника Харківського угруповання військ полковника Юрія Повха, ЗС РФ передислокували частини 155-ї окремої бригади морської піхоти та 18-ї мотострілецької дивізії на Липцівський напрямок, щоб замінити підрозділи, які втратили боєздатність, водночас продовжуючи стягувати військові частини до Вовчанська.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти