Закрити транзит через Білорусь: експерт пояснив, чим ЄС і РФ дадуть відповідь на шантаж Лукашенка

8 липня 2021, 03:50
Якщо Олександр Лукашенко серйозно налаштує проти себе РФ або Китай, тоді програє Білорусь.
Лукашенко
Олександр Лукашенко / Reuters

Аналітик білоруського інституту стратегічних досліджень Вадим Можейко прокоментував погрози Олександра Лукашенко відмовитися від транзиту товарів з Німеччини у відповідь на нові санкції.

Як підкреслив він у коментарі Сurrenttime, заяви Лукашенка останнім часом перестають підкріплюватися діями.

"Були розмови про те, що закриється кордон з Україною, всі перелякалися, але кордон не закрився, нічого не сталося. Зараз розповідають про транзит з Німеччини, і тут Лукашенко прямо починає зачіпати інтереси всіх світових гравців, і це досить парадоксально, що Лукашенко знаходить тему, яка може об'єднати інтереси Євросоюзу, Росії, Китаю – здавалося б, дуже різних геополітичних гравців, – тому що, звичайно, нормальний транзит, у тому числі і через білоруську територію, в інтересах всіх", - зазначив експерт.

На його думку, якщо Лукашенко серйозно налаштує проти себе Росію або Китай, тоді в першу чергу економічний збиток отримає від цього сама Білорусь.

читайте також"Чекаємо в Криму": У Путіна не виключили приїзду Лукашенка на півострів

"Білорусь може залишитися без грошей ( ... ) Якщо Білорусь створить якісь неприйнятні умови для міжнародного транзиту - по–перше, ми бачили, як склалося з Північним потоком-2, коли Росія була сильно зацікавлена побудувати альтернативний шлях транспортування газу і це було пов'язане з величезними економічними і політичними складнощами, але це було цілком можливо. І вже тим більше такі речі будуть можливі, якщо і Європа, і Росія, і Китай будуть всі в цьому разом зацікавлені. Так, доведеться витратити гроші і сили, щоб побудувати якісь альтернативні шляхи через ту ж Україну, через Туреччину і так далі, але в кінцевому рахунку це все просто стане величезною проблемою для Білорусі, якщо Лукашенко дійсно почне перекривати транзит", - додав Можейко.

Раніше економіст, старший науковий співробітник Центру політики безпеки у Вашингтоні, президент Інституту економічного аналізу Андрій Ілларіонов в ході чату в Главреді заявив про те, що Білорусь вже давно йде шляхом Північної Кореї. За його словами, після останніх подій у Білорусі, ймовірно, посилиться еміграція білорусів в Україну, Польщу, інші європейські країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти