Війна Вірменії та Азербайджану: у Єревані назвали умову звернення до ОДКБ

21 жовтня 2020, 14:57оновлено 21 жовтня 2020, 16:20
Консультації за лінією ОДКБ вже проходять на рівні перших осіб держав.
Нагірний Карабах
Війна Вірменії та Азербайджану у Нагірному Карабасі не належить до компетенції ОДКБ / Reuters

Для того щоб Вірменія звернулася за військовою допомогою до Організації договору про колективну безпеку, держава повинна бути схильна до зовнішньої агресії. Наразі війна у Нагірному Карабасі не розглядається Єреваном як пряма агресія щодо конкретно вірменської держави.

Про це заявив заступник голови МЗС Вірменії Шаварш Кочарян, повідомляє Sputnik Вірменія з посиланням на пресслужбу вірменського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, підставою для звернення до ОДКБ є зовнішня агресія або військова інтервенція щодо Вірменії. Військові дії між Єреваном і Баку під цю категорію поки не підпадають. Однак якщо Азербайджан проявить агресію, Вірменія неодмінно звернеться до ООН і ОДКБ.

"Щоб звернутися до ОДКБ Вірменія повинна піддатися агресії. Зараз оцінювати [дії Азербайджану] в цій якості рано. Якщо агресія буде, ми спочатку звернемося до ООН, щоб зафіксувати факт агресії і самооборону. Звернемося і до ОДКБ. Все це відрегульовано - ОДКБ повідомить ООН вже про колективну оборону", - сказав Кочарян.

Також він додав, що Вірменія продовжує обмінюватися різною інформацією в рамках ОДКБ на рівні перших осіб, і якщо буде потрібно, Єреван перейде до альтернативних дій.читайте такожВведення військ РФ в Карабах: в Єревані назвали умови

"Але я сподіваюся на те, що цей момент не настане", - підкреслив Шаварш Кочарян.

Позиція ОДКБ щодо конфлікту у Нагірному Карабасі

  • Згідно зі статутом організації, Вірменія повинна отримати військову підтримку від держав-учасниць ОДКБ у разі нападу на її територію. Нагірний Карабах юридично не є територією вірменської держави, незважаючи на присутність там збройних сил Єревану. Згідно з міжнародним законодаством, Нагірний Карабах належить Азербайджану.
  • Президент Росії Володимир Путін раніше заявляв, що Москва виконує свої зобов'язання перед Вірменією в рамках ОДКБ. Однак гарантії росіян не поширюються на Нагірний Карабах.
  • У ОДКБ, у свою чергу, запевнили, що організація може ввести свої війська до Нагірного Карабаху, однак для цього потрібно буде отримати згоду Радбезу ООН, а також Баку і Єревану.
  • Тим часом 14 жовтня Азербайджан завдав ракетного удару по військовому об'єкту на території Вірменії. У Кремлі заявили, що перевірятимуть цю інформацію, у тому числі і за лінією ОДКБ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти