У Кравчука назвали умову, за якої Росія відкриє КПВВ на Донбасі

21 травня 2021, 03:05
РФ і бойовики "ЛДНР" не відкривають КПВВ на Донбасі з політичних міркувань, вважає Сергій Гармаш.
КПВВ
КПВВ на Донбасі не будуть відкриті допоки, доки не відбудеться зустріч Путіна і Байдена – Гармаш / УНІАН

Україна і російська сторона не домовилися про відкриття контрольних пунктів в'їзду і виїзду в напрямку щастя і Золотого на Донбасі. Протилежна сторона пояснює своє рішення відсутністю гарантій безпеки з боку Києва, однак такі гарантії вже надані, тому вони не відкривають КПВВ, скоріше, з політичних міркувань. Ситуація може змінитися після зустрічі Путіна і Байдена – якщо з'являться якісь передумови для досягнення домовленостей, пункти з боку ОРДЛО можуть відкритися. У такому випадку може відбутися і обмін полоненими. Про це заявив представник української делегації у ТКГ Сергій Гармаш.

"Наші російські опоненти, швидше за все, триматимуть паузу до зустрічі Байдена з Путіним, і тут я б не очікував великих проривів. Хоча якщо орієнтири цієї зустрічі стануть реальними, то Росія піде і на відкриття КПВВ, і на обмін полоненими", - розповів він в ефірі телеканалу Україна 24.

Наразі, як стверджує Гармаш, російська сторона не відкриває КПВВ, мотивуючи своє рішення тим, що Київ не може надати гарантії безпеки.читайте такожАрестович розкрив деталі домовленостей щодо Донбасу

"Немає домовленості. Вчора на засіданні Тристоронньої контактної групи сторони просто підтвердили гарантії безпеки в районі КПВВ, щоб вони могли працювати. Та сторона виправдовувала невідкриття КПВВ зі свого боку саме тим, що Україна нібито не дає гарантій безпеки", - зазначив він.

За словами українського перемовника, Київ вже 4 рази подавав такі гарантії, включаючи документ на рівні заступника міністра оборони. Причому 7 квітня було направлено листа до ОБСЄ, де було зазначено, що Україна гарантує безпеку в цілодобовому режимі. Однак навряд чи КПВВ будуть відкриті - знайдуться безліч причин, щоб цього не робити. Причиною тому, швидше за все, є відсутність політичного інтересу.читайте такожЗМІ дізналися про сценарії Заходу у разі ескалації війни Росії та України на Донбасі

"У тієї сторони тепер немає аргументів, щоб не відкрити КПВВ. Але у мене є підозри, що вони знайдуть причини, щоб не відкрити. Напевно, немає політичної зацікавленості, інакше вони б їх відкрили ще 10 листопада, коли ми зі свого боку відкрили. Зрушення є, але рішення немає", - підкреслив Сергій Гармаш.

КПВВ на Донбасі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти