"Сезонне загострення": експерт пояснив, з чим пов'язана "блокада" кордону Лукашенка

6 липня 2021, 18:18
Заяви Лукашенка про закриття кордону з Україною, в першу чергу, спрямовані на внутрішнього споживача.
Лукашенко
Лукашенко заявив про перекриття кордону з Україною / Reuters

Нещодавно президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про повне закриття кордону з Україною - відповідне доручення він дав білоруським прикордонникам.

"Величезна кількість зброї надходить з України в Білорусь. Тому я доручив прикордонним військам повністю перекрити кордон з Україною", - заявив Лукашенко. І додав, що були розкриті певні "сплячі терористичні осередки", які "планували насильницьку зміну влади" в Білорусі.

У свою чергу, в Держприкордонслужбі України всі звинувачення Лукашенка назвали необґрунтованими.

відео дня

"Усі заяви білоруських політиків про потоки контрабанди зброї з України – безпідставні. Навпаки, з серпня минулого року українські прикордонники на кордоні з Білоруссю несуть службу в посиленому режимі, що сприяло зменшенню протиправної діяльності на цій ділянці", - повідомили в ДПС і відзначили, що насправді посилення охорони білоруського кордону пов'язане зі святкуванням Дня Республіки в Білорусі.

читайте такожПровал "блокади" Лукашенка: у МЗС України заявили про брехню і пояснили ситуацію на кордоні з БілоруссюЯк пояснив у коментарі Главреду політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse Анатолій Октисюк, pаява білоруського лідера - ні що інше, як сезонне загострення.

"Це можна пояснити хіба що черговими сезонними загостреннями у білоруського лідера, який спочатку придумує проблеми, а потім їх вирішує. Це - його уявні загрози, які виникають в результаті його персональних фобій. Про це свідчить і причина перекриття про нібито трафік зброї з України до Білорусі заради організації державного перевороту - та сама найстаріша нова-пісня. Заяви, в першу чергу, спрямовані на внутрішнього споживача, щоб інформаційно лякати його майданами або переворотами, розмовами про терористів, рухом зброї тощо. Ні з чим іншим їх пов'язувати не варто", - зазначив Октисюк.

У той же час експерт не виключає в майбутньому можливості повного закриття україно-білоруського кордону. Якщо це станеться, то, на думку Октисюка, найбільше від цього постраждають жителі прикордонних з Білоруссю територій, оскільки на них зберігається трафік прикордонної міграції. Однак глобально це рішення Україні нічим не загрожує.

Нагадаємо, раніше Лукашенко оголосив про розрив відносин з Європейським союзом у відповідь на запровадження економічних санкцій проти його режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти