Німеччина знайшла спосіб врятувати Північний потік-2

15 червня 2020, 18:22оновлено 15 червня 2020, 18:58
Берлін має намір по газопроводу отримувати такий вид водню, на який не поширюється заборона Газових директив.
Північний потік-2
Північний потік-2 можуть врятувати постачання водню / Reuters

У Німеччині вже знаю, як врятувати від санкцій російський газопровід Північний потік-2, не порушивши при цьому закони Євросоюзу і Газову директиву.

Як пише польське видання BiznesAlert, трубопровід отримає можливість працювати на повну потужність, незважаючи на різні перешкоди.

За твердженням авторів матеріалу, німецька влада придумала водневу стратегію, яка передбачає збільшення використання цього газу в енергетиці. В першу чергу мова йде про "зелений" водень, проте Берлін може використовувати і "блакитний". Дана стратегія повністю збігається з планами російського монополіста Газпрому, який також збирається прокачувати "блакитний" водень по Північному потоку-2, і його можуть отримувати з газу, що з нього надходить.

відео дня

читайте такожСША готують новий удар по Північному потоку-2Уточнюється, що на водень не будуть поширюватися обмеження Газової директиви і Третього енергопакету ЄС. Норми зобов'язують, щоб всі газопроводи на території Євросоюзу надавали доступ до своїх потужностей як мінімум двом незалежним постачальникам. Однак з Північним потоком-2 виконати цю вимогу неможливо, оскільки паливо по ньому може надходити тільки з Росії. Це призводить до того, що газопровід можна буде використовувати лише наполовину, а прокачування водню стане виходом із ситуації.

За словами експертів, водень потрібен не тільки Німеччині, але й іншим країнам ЄС. Він на 25-30 відсотків екологічніше природного газу та дозволить досягти мети по скороченню викидів в атмосферу вуглецю.

У Німеччині вже повідомили, що витратили дев'ять мільярдів євро на просування стратегії щодо використання водню, в тому числі за межами ЄС. Першою країною, яка візьме участь в експерименті, стане Марокко.

Як раніше повідомлялося, нові санкції США проти газопроводу Північний потік-2 можуть обернутися серйозними проблемами для Німеччини. Під американське ембарго напевно потраплять німецькі державні відомства і компанії, які прямо або опосередковано пов'язані з проектом Газпрому.

Нагадаємо, в Сенаті США зареєстровано законопроект, згідно з яким американці планують ввести додатковий пакет санкцій проти газопроводу Північний потік-2. Під санкції може потрапити широкий перелік компаній, що надають послуги з будівництва та обслуговування газової труби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти