Навальний звернувся до Берліна: про що просить російський опозиціонер

31 січня 2021, 19:28
У ФРН в арешті Олексія Навального угледіли"неймовірне збочення".
Навальний
Олексій Навальний / Reuters

Російський опозиційний політик Олексій Навальний розраховує на допомогу Німеччині в Раді Європи і в Європейському суді з прав людини.

Про це заявив його німецький адвокат Ніколаос Гацеас, повідомляє Deutsche Welle.

За словами юриста, він розраховує, що держави-члени Ради Європи внесуть арешт його клієнта "до порядку денного засідання Комітету міністрів".

Гацеас також зазначив, що затримання Навального в Москві порушує рішення ЄСПЛ. Опозиціонер був заарештований за ймовірні порушення умов випробувального терміну, що випливають з вироку, визнаного недійсним ЄСПЛ. Тому адвокат попросив німецьку владу почати судовий розгляд проти Росії відповідно до статті 46 Європейської конвенції Про захист прав людини і основних свобод. Крайнім заходом в рамках застосування цієї статті є виключення держави, яка ігнорує рішення ЄСПЛ з Ради Європи.

читайте такожНеймовірна жорстокість: у РФ розповіли про звірячий розгін протестівГолова зовнішньополітичного комітету Бундестагу Норберт Реттген і глава делегації Німеччини в ПАРЄ Андреас Нік заявили виданню, що арешт Навального був "державним свавіллям і неймовірним збоченням". Держава, яка "несе відповідальність за отруєння Навального", тепер заарештувала свою жертву, зазначили політики.

Вони також вважають, що держави-члени Ради Європи повинні виступити на захист рішень ЄСПЛ і вимагати від Москви дотримуватися рішень суду і положення Конвенції з прав людини.

"Ми закликаємо федеральний уряд активно діяти в даній ситуації", - заявили політики.

Розгін протестів у РФ: реакція ЄС

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель висловив жаль реакцією російської влади на протестні акції прихильників опозиціонера Олексія Навального, що відбулися в неділю в Росії.

"Я шкодую про масові затримання і знову непропорційне застосування сили проти протестувальників і журналістів в Росії сьогодні. Люди повинні мати можливість реалізувати своє право на демонстрації, не побоюючись репресій. Росії необхідно виконувати свої міжнародні зобов'язання", - зазначив Боррель у Twitter.

Навальний звернувся до Берліна: про що просить російський опозиціонер

читайте такожСША жорстко оцінили розгін нових протестів в РФ, з'явилася відповідь Москви

Нові протести в Росії:

  • 31 січня поліція під час акцій на підтримку політика Олексія Навального по всій Росії затримала вже більше чотирьох тисяч осіб.
  • Найбільше затриманих учасників протестів у Москві. У лідерах за кількістю затриманих також Владивосток, Красноярськ і Новосибірськ.
  • Поліція масово застосовує силу до протестувальників. Серед мітингувальників багато постраждалих.
  • Як відомо протести в Росії почалися після арешту опозиційного політика Навального. 17 січня він повернувся до Росії з Німеччини, де відновлювався після отруєння. На прикордонному контролі в аеропорту "Шереметьєво" політика затримали, а наступного дня заарештували на 30 діб.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти