Газпром за крок від добудови СП-2 і обрубав транзит газу до ЄС: експерт заявив про небезпечну гру

6 серпня 2021, 08:04
Трубопровід Північний потік-2 буде добудовано наприкінці серпня, залишилося отримати дозвіл на запуск магістралі, сказав Микита Жолквер.
Газпром
Якщо не буде доведена незалежність СП-2 від Газпрому, компанія не зможе використовувати трубу на повну потужність - журналіст / Reuters

У Європі наразі склалася по-справжньому унікальна ситуація - газові сховища порожніють, а такого низького закачування газу, схоже, взагалі ніколи не було. В експертному співтоваристві розглядають таку ситуацію як свідомі дії Газпрому, спрямовані на прискорення запуску Північного потоку-2, який буде добудованонаприкінці серпня. Питання введення до експлуатації газопроводу залежить від політики наступного уряду Німеччини. У процесі отримання документів компанія-оператор газопроводу повинна довести свою незалежність від Газпрому, інакше росіяни зможуть використовувати тільки 50% потужностей труби. Компанія затіяла небезпечну гру і може ще сильніше скоротити постачання газу до Європи. Про це заявив оглядач Deutsche Welle Микита Жолквер.

"Наразі створилася унікальна ситуація у Європі - газосховища, які там контролює переважно "Газпром", заповнені тільки на 1/3. Зазвичай в цей час вони заповнені на 2/3. Такого низького закачування не було давно або взагалі ніколи. І місцеві фахівці вважають, що "Газпром" спеціально створює такий газовий дефіцит для того, щоб прискорити запуск до експлуатації "Північного потоку-2". Наприкінці серпня він буде точно готовий, залишилося отримати рішення на його експлуатацію. І ось тут виникає питання про те, яку політику проводитиме наступний німецький уряд", - розповів він у ефірі телеканалу Україна 24.

За його словами, перед запуском Nord Stream AG - компанія-оператор Північного потоку-2 - повинна довести, що вона незалежна від Газпрому. Якщо це вдасться зробити, то росіяни для прокачування газу до Європи зможуть використовувати обидві нитки труби. Якщо ні, то тільки одну, що означає заповнення паливом магістралі тільки на 50%. На цьому тлі Газпром влаштував небезпечну гру і можна ще в більшому обсязі знизити постачання газу до європейських країн.

відео дня

читайте такожЦіна на газ у Європі побила історичний рекорд: шантаж Газпрому призведе до тарифного удару по Україні"І другий момент - оператор цього газопроводу, компанія Nord Stream, повинна довести, що вона є незалежною від "Газпрому" структурою. У цьому випадку "Газпром" може качати газ до Європи двома нитками "Північного потоку-2". Якщо ні - то тільки одною. Наразі йде покерна гра: "Газпром" явно, не скажу, що шантажує, але грає досить небезпечно, він може й надалі скорочувати постачання газу до Європи", - підкреслив Микита Жолквер.

Дефіцит газу у Європі

У Євросоюзі останнім часом стався різкий сплеск цін на природний газ. Вартість тисячі кубометрів газу у Європі б'є рекорди і демонструє тенденцію до подальшого зростання. Така ситуація склалася у тому числі і через дії Газпрому, який під час дефіциту газу у Європі відмовляється від додаткового прокачування палива шляхом ГТС України.

Голова НАК Нафтогаз Юрій Вітренко заявляв, що Газпром фактично шантажує Європу газовим питанням. У поточному році компанія зарезервувала 40 мільярдів кубічних метрів газу для прокачування через українську ГТС, тоді як у минулому через потужності труби України бронювалося 60 млрд.куб. м. За його словами, це означає, що Газпром поставив Європу перед вибором: або запуск СП-2 і газ за дешевшою ціною, або проблеми з постачанням палива через територію України.

У компанії-операторі ГТС України також уточнювали, що проблеми, які спровокували дефіцит газу у Європі, обумовлені політикою Газпрому, який створює оптимальні умови для запуску Північного потоку-2.

На європейському енергоринку очікують, що високі ціни на газ протримаються до березня 2022 року, після чого вартість палива знизиться. Однак взимку ціни можуть і піднятися. Все залежить від того, як діятиме Газпром в ситуації з прокачуванням газу до Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти