Дожити до 500 років: вчені розповіли, кому і де світить рекорд довголіття

7 вересня 2021, 04:32
Дослідження в країнах, де тривалість життя збільшилася, показали неоднозначні результати.
вік, догожитель, пенсіонер
/ pixabay.com

Нещодавно американські і китайські вчені знайшли спосіб збільшити тривалість життя черв'яків нематодів в 5 разів довше звичайного, регулюючи їх гени.

Експерти припускають, що вплив на деякі з цих збережених генів за допомогою ліків може допомогти збільшити тривалість життя людини. Але оскільки черв'яки живуть всього кілька тижнів, проводити подібний експеримент на людях - нерозважливо, йдеться в матеріалі Science Focus.

500-річний ювілей фантастика? Що прогнозують вчені

Зазначається, що люди навряд чи зможуть дожити до 500 років, однак не варто сильно розчаровуватися, адже сучасна людина живе набагато довше, ніж люди Середньовіччя і наші предки мисливці-збирачі.

Підкреслюється, що в багатьох багатших країнах, наприклад, в Європі, населення стабілізується або взагалі скорочується, оскільки рівень народжуваності (середнє число дітей у кожної жінки) опускається нижче двох.

Разом з тим дослідження в країнах, де тривалість життя збільшилася, показали неоднозначні результати.

100-річні рекордсмени: хто і де живе найдовше

Наприклад, в країні довгожителів Японії, на сьогоднішній день тривалість життя становить 84 роки, а коефіцієнт народжуваності близький до одиниці. Отже, якщо б у людей було менше дітей, можливо, ми всі могли б жити трохи довше, можливо, стільки ж, скільки люди в Японії

Насправді, деякі з сьогоднішніх чотирирічних дітей вже можуть розраховувати на набагато кращі умови життя. Так, наприклад, у Великобританії, за прогнозами вчених, близько третини людей доживуть до 100-річчя завдяки тенденції до збільшення тривалості життя.

У той же час, розрив між тривалістю життя в багатих і бідних країнах змушує припустити, що ліки і технології, що продовжують життя, будуть довше добиратися до менш розвинених держав. Сьогодні в деяких африканських країнах люди вмирають в середньому на два-три десятиліття раніше японців.

читайте такожЛюди доживуть до тисячі років: вчені здивували несподіваним прогнозом рекорду довголіття

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що довгожителі менш сприйнятливі до вікових хронічних захворювань і з більшою ймовірністю здатні пережити інфекційні захворювання. Люди, живуть від ста і більше років, мають унікальні мікробіоми, що захищають їх від бактеріальних інфекцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти