Байден і Трамп б'ються за президентство у Мічигані і Вісконсині

4 листопада 2020, 17:00
Байден вирвався вперед і лідирує з мінімальним відривом.
Трамп, Байден
Байден перемагає у Трампа у Мічігані, Вісконсині та Неваді / Фото Reuters

Кандидат в президенти США від Демократичної партії Джо Байден відірвався від свого візаві – "республіканця" і чинного президента Дональда Трампа – у Вісконсині і Мічигані. Лідирує "демократ" і у Неваді.

Згідно з даними FoxNews, у стратегічно значущих для перемоги на виборах президента США штатах Мічигані і Вісконсині підрахували вже 94 і 95% голосів виборців. Лідирує Джо Байден.

Мічиган

Байден - 49,4%

Трамп - 49%

Байден і Трамп б'ються за президентство у Мічигані і Вісконсині

Вісконсін

Байден - 49,6%

Трамп - 48,9%

Байден і Трамп б'ються за президентство у Мічигані і Вісконсині

Невада

Байден - 49,2%

Трамп - 48,6% (у Неваді підрахували тільки 67% голосів)

Байден і Трамп б'ються за президентство у Мічигані і Вісконсині

Виборча система США. Як обирають президента і віце-президента

Президента і віце-президента США вибирають разом на виборах, які проходять раз на чотири роки. Американський президент не може обіймати цю посаду більше двох термінів.

Вибори в США непрямі. Переможець виборчих перегонів визначається не простою більшістю голосів виборців, а результатом голосування делегатів від кожного штату - Колегії виборників.

Виборників – зазвичай це сенатори і конгресмени, популярні політики або люди, особисто близькі до відповідного кандидата в президенти – відбирають на партійних з'їздах в кожному штаті або їх вибирає партійне керівництво штатного рівня.

До дня виборів в США в кожному штаті існують два списки вибірників, представлених Демократичною і Республіканською партіями. Наразі кількість вибірників становить 538.

День голосування вибірників припадає на 41-й день після дня всенародного голосування на виборах президента. Всенародне голосування відбувається у вівторок після першого понеділка листопада кожного четвертого року.

У Колегії виборників окремо відбувається голосування щодо кандидатури віце-президента, яка на всенародному голосуванні включена в бюлетень як єдиний пункт з президентською кандидатурою від тієї ж партії.

Практично у всіх штатах діє система "переможець отримує все", тобто всі голоси виборників штату переходять до кандидата, який набрав найбільшу кількість голосів виборців. Винятком є ​​штати Мен і Небраска, де в кожному з виборчих округів обирається по одному виборнику, а решта місць (їх завжди два) визначається за підсумками загального голосування в штаті.

Хоча Конституція США не зобов'язує виборників голосувати за кандидата, який отримав найбільшу кількість голосів, закони 33 штатів і округу Колумбія вимагають від них дотримуватися цього правила. Виборників, які голосують врозріз з їхніми зобов'язаннями, називають "ненадійними". У п'яти американських штатах таким людям загрожує покарання, а в 14 - передбачаєттся скасування голосування із заміною виборника.

Голосування виграє кандидат, який набрав принаймні 270 голосів Колегії виборників. У разі, якщо ніхто з кандидатів не отримав цієї більшості, президент обирається Палатою представників з числа не більше трьох кандидатів, які отримали більшість.

За результатами виборів 2020, офіційно ім'я нового президента США оголосять 6 січня на спеціальному засіданні Конгресу, а 20 січня він разом зі своїм віце-президентом офіційно вступить на посаду.

Вибори президента США

  • У Америці йде підрахунок голосів за підсумками президентських виборів, які відбулися 3 листопада. Згідно з останніми даними, виграє Джо Байден - в його активі 238 голосів вибірників, у Трампа - 213.
  • У багатьох штатах голоси ще підраховуються. Американські ЗМІ нагадують, що на виборчі дільниці надходять бюлетені виборців, які проголосували поштою. Ці голоси можуть стати першим резервом для Джо Байдена.
  • Аналітик Рон Браунштен вважає, що Трамп показує пристойні результати у великих мегаполісах і вдало консолідував свій електорат. Байден, за його словами, в цьому напрямку програє своєму візаві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти