Пропаганда Кремля розкручує ідею "поділу" України: в ISW розкрили мету риторики РФ

РФ посилює риторику про "поділ" України для західної аудиторії / Колаж: Главред, фото: скріншот, Міноборони РФ

Росія посилює пропаганду щодо "поділу" України, маскуючи її під нешкідливі теми, щоб нормалізувати цю ідею на Заході.

Росія посилює свою риторику щодо "поділу" України, використовуючи нешкідливі та не пов’язані між собою теми. Ймовірно, таким чином, Кремль намагається нормалізувати ідею поділу в західних дискусіях. Інститут вивчення війни проаналізував пропагандистські заяви РФ.

В ISW зазначили, що заступник голови Ради безпеки Росії, Дмитро Медведєв, заявив 5 лютого, що європейські плани щодо будівництва залізничної лінії від Іспанії до Львова нібито свідчать про те, що Львів має стати "новою столицею України в межах Львівської області" після закінчення війни РФ в Україні. Однак це твердження не відображає дійсної ситуації.

Аналітики наголосили, що план будівництва залізничного сполучення "не має нічого спільного з українськими кордонами чи завершенням війни в Україні та є незалежним європейським інфраструктурним проектом".

Крім цього, російський диктатор Володимир Путін та інші високопоставлені посадовці Росії відновили інформаційну кампанію, яка розглядає вторгнення в Україну як історично виправдане імперське завоювання. У грудні 2023 року Путін запропонував поділити Україну між Росією та європейськими державами, залишивши її як "суверенну" державу в межах Львівської області.

В ISW зауважили, що Медведєв опублікував свою заяву 5 лютого у англомовному обліковому записі X (Twitter), а не в своєму російськомовному Telegram-каналі. На думку американських аналітиків, його заява призначалась для міжнародної аудиторії, а не для внутрішньої російської.

"Заява Медведєва сприяє російській інформаційній операції, яка помилково зображує Україну як штучно створену державу, ймовірно, з метою зменшити військову підтримку Заходу для України та нормалізувати західні дискусії, які спонукають Україну поступитися більшою частиною своєї території та населення Росії як законний спосіб закінчити війну", - пояснили в ISW.

Аналітики зазначають, що президент Росії Володимир Путін "зберігає свої максималістські цілі в Україні, які рівнозначні повній капітуляції України та Заходу".

Також ISW стверджує, що російські ультранаціоналісти висловлюють підтримку максималістським цілям Кремля в Україні та відкидають можливість мирного завершення війни. Заступник начальника Головного управління Росгвардії "ДНР" Олександр Ходаковський стверджує, що "перемир'я" не призведе до миру, а "досягнення тривалого миру можливе лише через війну і перемогу" або Росії, або України.

Війна в Україні

Нагадаємо, окупанти продовжують будувати систему укріплень в Бєлгородській та Курській областях Росії. Російське військово-політичне керівництво водночас погрожує Україні новим наступом на області, прилеглі до російського кордону. Експерт Дмитро Снєгирьов вказує, що росіяни вже відчувають наслідки війни в Україні, оскільки бойові дії частково розповсюдились на територію Росії.

Також українські війська просунулись на Авдіївському напрямку та продовжують активні бої на різних ділянках фронту. Звіт Інституту вивчення війни за 5 лютого підтверджує просування ЗСУ на північний схід від Невельського та на південний захід від Авдіївки.

Як повідомляв Главред, російські окупаційні війська просунулися на трьох напрямках у Донецькій області. Згідно з повідомленнями аналітичного ресурсу DeepState, ворог просунувся на схід від Тернів, на півночі Авдіївки та біля Мар'їнки.

Читайте також:

Новини заразКонтакти