"Комар носу не підточить": Лукашенко зізнався, про що домовився з Путіним

Лукашенко повідав, про що зміг домовиться з Путіним / Reuters

Лукашенко конкретизував, що йшлося про взаємодію у форматі Союзної держави.

Невизнаний президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко вперше детально розповів, про що йому вдалося домовитися з главою РФ Володимиром Путіним в Сочі, пише Белта.

На нараді з питання білорусько-російського співробітництва у військовій сфері диктатор поскаржився на те, що навколо його останньої зустрічі з господарем Кремля є багато домислів. За його словами, 70% того, що повідомлялося в ЗМІ на цю тему – «повна брехня і вигадки».

«Я навіть не збираюся зараз перераховувати всі питання, які були обговорені. Їх десятки були. Дуже багато питань. Притому піддані ревізії та обговоренню буквально всі питання білорусько-російських відносин", - сказав він.

Лукашенко конкретизував, що йшлося про взаємодію у форматі Союзної держави. Він підкреслив при цьому, що ніякої загрози білоруському суверенітету немає. Держави не збираються об'єднуватися. Це нікому не потрібно.

Читати такожЛукашенко різко висловився про поглинання Білорусі Росією

"Існуючи як суверенна незалежна держава, ми можемо вибудувати таку систему відносин, що ця система буде потужнішою, ніж у самій Російській Федерації взаємовідносини окремих територій», — додав він.

Лукашенко додав, що по більшості дорожніх карт російсько-білоруської інтеграції «немає ніяких питань, їх можна підписувати прямо зараз». Втім, є і проблеми. Зокрема, імовірність зближення податкових систем двох країн.

"Путін мені каже: "Я готовий направити до тебе Мішустіна. Ваш уряд, наш уряд, податківці сядуть і тобі розкажуть про суть пропозицій Російської Федерації після того, як ми місяць приблизно попрацюємо». Я погодився. Будь ласка, приїдуть, сядемо разом подивимося новації російські", - зазначив він.

Прикладом для інших держорганів назвав Лукашенко співпрацю між Міноборони та МЗС РБ і РФ.

"Тому ми будемо координувати нашу оборонну політику на злобу дня, зовнішню політику. І ми сповнені рішучості (це була наша спільна думка) створити таке об'єднання Білорусі і Росії в Союзній державі, що комар носа не підточить. Ніхто нам не дорікне, що хтось зазіхнув на чиюсь незалежність, суверенітет. Все буде красиво і гідно", - пообіцяв узурпатор.

Інтеграція, на його думку, має бути такою, щоб жодній з цих країн були не страшні західні санкції.

"Слухайте, 150 млн осіб на такій території ми не можемо нагодувати? Запросто! У цьому ключі по всіх галузях ми піддавали аналізу ситуацію. І приходили до того, що нам треба починати це робити», — заявив Лукашенко.

Дуже пильно лідери проаналізували питання кооперації, зокрема, підприємств військово-промислового комплексу. А ось про нові кредити, стверджує Лукашенко, він з Путіним не говорив. Мовляв, йому вони і не потрібні. Тільки попросив "Газпром «взяти участь у модернізації комбінату» Гродно Азот". Якщо росіяни відмовлять, сказав диктатор, білоруси побудують й самі. Не могли не торкнутися Путін і Лукашенко тему оборони. Турбує їх НАТО.

"Наскільки знахабніли... Буквально декілька тижнів тому літаки НАТО вже прямо на наш кордон вилітали. І що ми змушені були зробити? Ми підняли Су — 30-літак новий - і назустріч підлетіли їм. Змилися за сотню кілометрів. Це говорить про те, що нас будуть постійно смикати, а ми маємо відповідати», — наполягає беззмінний лідер РБ.

Відносини Білорусі та України

Автор: Катя Трохименко
Новини заразКонтакти