Великий агробізнес і корупційні скандали: що відомо про загиблого нардепа Давиденка

25 травня 2020, 01:57оновлено 25 травня 2020, 20:47
581
Політик знаходив можливості для роботи при будь-якій владі.
Давиденко
Давиденко був аграрним бароном, і довго будував свій бізнес / Фото: Уніан

Народний депутат Валерій Давиденко, якого знайшли застреленим у туалеті власного офісу в Києві, в бізнесі був дуже відомою фігурою, а в часи управління країною Віктором Януковичем обіймав посаду заступника міністра агрополітики.

Давиденко народився в селі Носівка Чернігівської області в сім'ї колгоспників. На зорі кар'єри і сам працював різноробочим в колгоспі. Після смерті у нього залишилися громадянська дружина і дві дочки.

Стрімка кар'єра із заробітчан у агробарони

Давиденко отримав освіту в Українському університеті харчових технологій за спеціальністю інженер-механік обладнання харчових виробництв. Завдяки викладачам вузу відразу зайняв посаду директора ЗАТ Агропрофіт. Потім змінив кілька професій і навіть на початку 2000 років їздив на заробітки за кордон.

У 2003 році Давиденко з партнерами взяли в оренду велику кількість землі, так виникло підприємство Агродім, яке пізніше переросло у справжню агроімперію. На півдні Чернігівської області у Давиденка є десятки тисяч гектар землі, цукровий завод та інші активи. У великі бізнесмени він вибився вже за часів президента-втікача Януковича.

Партнер людей Януковича і член команди Порошенка

У 2007 році Давиденко разом зі своїм партнером Юрієм Колобовим, який згодом стане міністром фінансів в уряді Миколи Азарова, став співвласником Террабанку. Знайомство з Колобовим дало свої плоди і бізнес агробарона почав перетворюватися в імперію після отримання посади заступника міністра агрополітики. Також в бізнесі він був пов'язаний із одіозним олігархом Сергієм Курченком.

Давиденко в міністерстві очолював наглядову раду Державної продовольчо-зернової компанії України, що призвело до багатомільярдних фінансових претензій з боку Китаю через кредит на 3 млрд доларів в обмін на постачання зерна. Звільнив Давиденка вже прем'єр Арсеній Яценюк, однак корупційний скандал так і залишився без належного розслідування.

У 2014 році Давиденко буквально купив округ в Чернігівській області, був обраний у Верховну Раду і вступив у пропрезидентську БПП. За час роботи в парламенті він не подав жодного законопроекту, не виконав жодної обіцянки і майже не брав участь у голосуваннях.

Великий агробізнес і корупційні скандали: що відомо про загиблого нардепа Давиденка

Переписав бізнес на маму

Давиденко після обрання народним депутатом всі свої активи переписав на маму. Зокрема, акції французької фірми AGROREGION і десятків інших фірм, переважно сільськогосподарського напрямку діяльності. У політика навіть є приватний митний пост в селищі Козелець, відкритий після того, як він посприяв закриттю державного поста в Чернігові.

читайте такожЗагиблий нардеп Давиденко позичив невідомому 1,5 мільйона доларівУ декларації Давиденко, незважаючи на великий аграрний бізнес, завжди показував себе людиною небагатою. На нього записані будинок, квартира й гараж, а також колекція елітних годинників. У цивільної дружини Людмили Нестеренко, як і у мами Давиденка, майна набагато більше – кілька квартир, земельні ділянки і дорогі автомобілі.

Після зміни влади бізнесмен знову потрапив у Раду, проте на окрузі в Чернігівській області як самовисуванець, де згодом вступив до групи Довіра.

Загибель нардепа Давиденка

Нагадаємо, в суботу, 23 травня, у своєму офісі виявлений мертвим народний депутат України Валерій Давиденко. Труп нардепа знайшли з вогнепальним пораненням.

Пізніше розпочато кримінальне провадження за фактом смерті народного депутата. Поліція основною версією загибелі Давиденка назвала самогубство.

Також оприлюднено нові фотографії з місця загибелі народного депутата від групи Довіра Валерія Давиденка, якого виявили в його офісі з простреленою головою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти