Вакцина - не гарантія від штаму Дельта: лікар попередив про небезпеку спалаху COVID-19 в Україні

5 серпня 2021, 09:51
Україна - країна епідемій, тому тут завжди існує ризик загрозливої епідемічної ситуації, вважає Сергій Федоренко.
Вакцинація
Вакцини від коронавірусу з'явилися ще до штаму Дельта, тому відбуваються проблеми - лікар / УНІАН

В Україні через циркуляцію штаму Дельта може статися спалах коронавірусу. У Ізраїлі, де вакциновано близько 58% населення, стався сплеск COVID-19, проте там ситуація погіршилася швидше через послаблення карантину. Люди можуть хворіти на коронавірус і два рази на рік, а вакцини розроблялися тоді, коли не було індійського штаму. Про це заявив головний інфекціоніст Львівської області Сергій Федоренко.

У інтерв'ю ТСН він розповів про те, що Україна є країною з високою загрозою епідемічної небезпеки. Може повторитися і ситуація, схожа на ізраїльську, де високий рівень вакцинації не запобіг новому спалаху. Однак у цій ситуації, можливо, скоріше, спрацював фактор послаблення карантинних обмежень.

"Така загроза постійно існує і ми вже про це казали, що розслаблятися не можна, тому що Україна — це країна епідемій. У нас постійно є загрозлива епідситуація щодо більшості інфекційних хвороб, у тому числі і коронавірусу. У Ізраїлі так сталося, тому що мені здається, там послабили протиепідемічні заходи. Люди почали ходити без масок, країна відкрилася для туристів. І можливо на тлі цього і зросла кількість хворих на коронавірусну хворобу", - вважає доктор.

За його словами, коронавірус є такою хворобою, якою можна перехворіти і декілька разів. Поширено багато варіацій вірусів, а вакцини з'явилися тоді, коли стільки штамів ще не було. Відсутність дельти на момент виробництва вакцини може стати ще одним фактором погіршення ситуації із захворюваністю у Ізраїлі. У найближчому майбутньому не виключено, що нові вакцини від COVID-19 будуть вироблятися з високою часткою акценту саме на індійському штамі.

"Тому, безсумнівно, рано розслаблятися. Треба пам'ятати про небезпеку і те, що існує дуже багато штамів коронавірусу. Також і вакцини розробляли, коли ще не було відомо про циркуляцію штаму "Дельта". Ось і ще одна причина, чому у Ізраїлі стався спалах інфекції. Нещодавно читав в американському журналі, в якому говорилося, що вчені з США розглядають питання про те, що можливо штам "Дельта" буде еталонним для вироблення нових вакцин проти коронавірусної хвороби", - підкреслив лікар-інфекціоніст Сергій Федоренко.

читайте такожУ 1000 разів більше вірусу в організмі, ніж з первинним COVID-19: Дельту порівняли з "лісовою пожежею"Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Ізраїлі фіксують все більше нових випадків зараження коронавірусом. Половина з тих людей, які підхопили вірус (діти до 16 років), раніше були вакциновані Pfizer. Переважна більшість випадків, на думку лікарів, можуть бути спровоковані штамом Дельта.

Коронавірус в Україні

Нагадаємо, за добу, 4 серпня, в Україні встановлено 1 052 нових випадків зараження коронавірусною інфекцією. Найбільше випадків діагностовано у Києві, Одеській, Запорізькій, Харківській та Вінницькій областях.

У Раді національної безпеки і оборони вже заявили, що після того, як люди повернуться з відпусток, показники захворюваності можуть погіршитися. Вже у вересні - на початку жовтня може статися новий спалах COVID-19 в Україні.

Як розповів голова комітету охорони здоров'я Верховної Ради Михайло Радуцький, найгірший сценарій, який вже вивчається владою, передбачає спалах захворюваності на коронавірус вже на початку серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти