У США оцінили загрозу повномасштабної війни РФ проти України

24 квітня 2021, 04:28
РФ може спробувати отримати контроль над сухопутним проходом до Криму, не виключив Брайан Кларк.
РФ може вдарити по Україні, кажуть у США
У США не виключили удару РФ по Україні / Facebook/mod.mil. rus

Виключати повномасштабної атаки Росії на Україну не можна, заявив колишній високопоставлений співробітник Пентагону з питань Росії та України адміністрації Барака Обами Евелін Фаркас.

"Я не виключаю цього. Це дуже небезпечна ситуація, і зараз можливості Путіна практично безлімітні у питанні першого кроку. Думаю, питання в тому, яка його мета. Адже якщо він захопить більше території України, буде величезна міжнародна реакція, передусім, від Європи та США. Ми вже чітко заявляємо, що будуть суворі наслідки", - сказав він у коментарі Голосу Америки.

У свою чергу старший експерт аналітичного центру Інститут Гадсона у Вашингтоні Браян Кларк також думає, що говорити про перспективу війни навряд чи можна, однак, можливо, ідеться про вторгнення: "Думаю, повномасштабний конфлікт дуже малоймовірний. Очевидно, Росія змогла випрацювати свої методи оперування у "сірій зоні".

Він не виключив спробу РФ просочитися в міста на узбережжі Азовського моря і отримати фактичний контроль над сухопутним проходом в Крим, по якому вони зможуть перекидати російські війська, а також отримати фактичний контроль над узбережжям Азовського моря.

Разом з тим конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер сказав: "Думаю, це можливо, бо подивіться, як діє Росія: провокує реакцію, а потім називає цю реакцію – провокацією. Це те, що сталось у Грузії та продовжує відбуватись в Україні".

Він додав: "Росія вірить, що всюди, де є російськомовне населення, вони мають право приходити і "захищати" їх як виправдання вторгнення. Тож думаю, це цілком реальне занепокоєння. І думаю, ми були б дурнями, щоб це ігнорувати. Я знаю, українці теж цим занепокоєні, військовики – напоготові, сподіваюсь, до цього не дійде, але ми, безперечно, маємо тиснути на росіян. Ми визнаємо, що Росія – важлива сила, подобаються вони нам чи ні, але вони не можуть просто так вторгатись до сусідів".

читайте такожРФ пішла на хитрість з "відведенням" військ від кордону з Україною - CIT

Відведення військ РФ від кордонів України:

  • Росія заявила про завершення навчань в тимчасово окупованому Криму і повернення військ в пункти постійної дислокації.
  • В окупованому Криму на нараді про підсумки дій російських військ в ході раптових перевірок Міністр оборони РФ Сергій Шойгу вирішив завершити раптову перевірку, в рамках якої проводилися навчання, оскільки "всі поставлені цілі досягнуті".
  • Раніше РФ під виглядом підготовки до навчань стягнула в окупований Крим і до кордонів України десятки батальйонних тактичних груп, військову техніку.
  • У Пентагоні заявили, що стурбовані ескалацією російської агресії на сході України.
  • Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що ситуація контролюється, а українські військові готові реагувати як на загострення ситуації на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областей, так і вздовж усього українсько-російського кордону.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти