У Москві і "ДНР" відповіли на пропозицію України щодо Донбасу

5 листопада 2020, 15:45оновлено 5 листопада 2020, 16:53
У РФ чекають письмових пропозицій української делегації.
Леонід Кравчук
Леонід Кравчук / УНІАН

У Москві прокоментували повідомлення про розробку Україною Плану спільних кроків щодо виходу з кризи, про який оголосив глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

Співрозмовник РБК, близький до російської делегації в ТКГ, заявив про те, що Москва не отримувала від України План спільних кроків щодо виходу з кризи.

За словами джерела, в РФ чекають пропозицій української делегації в письмовому вигляді.

У свою чергу представник терористичної "ДНР" Наталія Ніконорова заявила, що бойовики не отримували пропозиції, озвучені Кравчуком.

"Поки що не ясно - це особиста думка Кравчука або офіційна позиція. Тому що все, що озвучується [представниками української делегації в ТКГ] в ЗМІ, згодом часто виявляється чиєюсь особистою думкою. Чекаємо офіційний документ від української сторони", - заявила Ніконорова.

При цьому вона підкреслила, що"озвучений Кравчуком план на перший погляд суперечить документам, які були підписані в Мінську".

читайте такожУ Путіна відповіли на пропозицію Кравчука щодо виборів на Донбасі

Нагадаємо, раніше Леонід Кравчук запропонував повністю припинити конфлікт і демілітаризувати тимчасово окуповані території Донецької та Луганської області на початку 2021 року. Це необхідно для проведення там місцевих виборів 31 березня.

За його словами, про це йдеться в підготовленому українською стороною плані спільних кроків для Тристоронньої контактної групи.

читайте такожДо складу спільних патрулів на Донбасі увійдуть представники " ЛДНР – - Резніков

Мінські угоди

Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, їх підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.

У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав введення перемир'я на Донбасі.


Пізніше після консультації ТКГ був підписаний меморандум про виконання положень Протоколу. Також в документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинці військ на поточній лінії зіткнення і встановленні 30-кілометрової зони безпеки.

У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ і лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна і низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.

РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками і на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками і стверджує, що вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки після того, як територію покинуть війська Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти