У МЗС пояснили, чому РФ відклала розмову Кулеби і Лаврова щодо Донбасу

8 вересня 2020, 07:31
Доручення переговорити із Сергієм Лавровим Дмитру Кулебі дав президент Володимир Зеленський.
Кулеба
Кулеба зазначив, що готовий до розмови з Лавровим і чекає на неї / УНІАН

У зв'язку із загостренням ситуації на окупованих територіях Донбасу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. Однак розмова досі не відбулася.

Міністерство закордонних справ Росії повідомило українській стороні, що Лавров терміново відбув у відрядження до Сирії. Про це в ефірі програми Свобода слова на ICTV розповів глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба.

"Коли розмова вчора (6 вересня, - ред.) була ініційована, спочатку реакція з російського МЗС була досить жвавою, але сьогодні вранці (7 вересня, - ред.) ми отримали повідомлення, що міністр Лавров терміново відбув у відрядження, і невідомо, коли ця розмова відбудеться. Як з'ясувалося, він відбув до Сирії", - розповів він.

Міністр зазначив, що доручення переговорити з Лавровим йому дав саме президент.

"Про що говорити? Перше питання: як пояснює Російська Федерація те, що трапилось? Друге: чи залишається вона прихильницею режиму припинення вогню? І третє - обговорити підготовку до зустрічі міністрів закордонних справ нормандського формату, яка повинна відбутися одразу після зустрічі радників, в світлі тих обстрілів, які вчора відбулися", - сказав глава МЗС України.

Дата розмови двох міністрів з приводу загострення ситуації на Донбасі поки невідома. При цьому Кулеба зазначив, що готовий до розмови з Лавровим і чекає на неї.

Кулеба також додав, що, коли на сході вбивають українського солдата, то єдина сторона, з якої потрібно говорити, - це Російська Федерація.

читайте такожЧи буде масштабний наступ бойовиків на Донбасі: в Генштабі дали прогноз

Загострення на Донбасі - що було раніше:

  • У суботу, 5 вересня, ватажок "ДНР" Денис Пушилін заявив про намір бойовиків відкрити вогонь по українських позиціях під Горлівкою. Свою заяву він мотивував тим, що Україна нібито не виконала домовленості й не закопала траншеї.
  • Через цю заяву відбулося екстрене засідання політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу. Глава української делегації Леонід Кравчук заявив, що слова Пушиліна означають намір бойовиків загострити ситуацію на Донбасі.
  • У неділю, 6 вересня, ситуація в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі загострилася. Збройні формування Російської Федерації порушили перемир'я, внаслідок чого загинув український військовий, ще один - дістав поранень.
  • Представник Донецька від переселенців в Тристоронній контактній переговорній групі з питань врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш заявив, що Росія спровокувала зрив режиму припинення вогню на Донбасі з метою підвищення ставок перед проведенням чергового етапу переговорів в рамках Нормандського формату.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти