У Дніпрі військові погрожували та ображали школярів, які просили перейти на українську

25 лютого 2021, 09:58
Військовослужбовці отримали зауваження від школяра за агітацію російською мовою, а у відповідь вони почали погрожувати.
ВСУ
Українські військові потрапили у скандал з агітацією в школі / УНІАН

У школі №11 у Дніпрі стався мовний скандал за участю військових, які прийшли в заклад освіти, щоб заохотити учнів вступати у військові вузи.

Військовослужбовці отримали зауваження від школяра за агітацію російською мовою, а у відповідь вони почали погрожувати хлопцеві "бесідою", пише Укрінформ.

У свою чергу мовний омбудсмен Тарас Кремінь звернувся до міністра оборони Андрія Тарана щодо ситуації, що склалася в дніпровській школі №11 за участю військовослужбовців ЗСУ.

"Ми направили звернення міністру оборони Андрію Тарану з вимогою надати роз'яснення, що насправді сталося в навчальному закладі міста Дніпро, і провести службове розслідування щодо ситуації, яка сталася за участю військовослужбовців ЗСУ", - пише Кремінь в Facebook.

Він зазначив, що протягом останніх декількох місяців на адресу Міноборони були відправлені кілька листів-роз'яснень, яким чином імплементується мовне законодавство в ЗСУ.

"І з вуст тих людей, хто безпосередньо захищає національні інтереси, відстоює територіальну цілісність нашої держави і державну мову, хотілося б почути відповідь, чому офіцер фактично в принизливій формі дозволив собі труїти старшокласника за прохання говорити українською. Щиро сподіваюся, що буде оперативна відповідь і належна реакція з боку Міністерства оборони, так само як і пояснення з боку тих офіцерів", - підкреслив він.

Підкреслюється, що згідно зі статтею 15 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", мовою нормативних актів, документації, діловодства, команд, навчання, виховних заходів, іншого статутного спілкування та службової діяльності у ЗСУ та інших військових формуваннях, створених відповідно до закону, є державна мова.

читайте такожУ партії Зеленського вирішили боротися зі штрафами за порушення мовного закону

Мовні скандали в Україні:

  • Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь зажадав в Української асоціації футболу пояснити, чому судді на матчах Прем'єр-Ліги порушують мовний закон і на якій підставі в. о головного тренера ФК Львів Віталій Шумський отримав штрафну санкцію.
  • У матчі 15-го туру Прем'єр-ліги сезону 2020/2021 року головний арбітр Віктор Копієвський дав жовту картку головному тренеру ФК Львів Віталію Шумському.
  • Після матчу той публічно заявив, що попередження дали після того, як він зажадав у четвертого арбітра спілкуватися з ним українською мовою.
  • В Українській асоціації футболу повідомили, що Комітет з етики та чесної гри вже розслідує інцидент.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти