Україна озброїться американськими винищувачами F-35 - командувач ПС

12 березня 2021, 14:59
На першому етапі Україна може отримати літаки типу Gripen і F-15.
F-35 застосували в бою
Українській армії пообіцяли винищувачі F-35 / Reuters

Програма переоснащення української авіаційної техніки передбачає отримання льотної техніки зарубіжного виробництва, заявив командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов.

Представляючи народним депутатам план побудови Повітряних сил ЗСУ до 2035 року, він уточнив, що подальшим розвитком авіації Збройних сил має стати переоснащення авіаційної техніки в єдиний тип п'ятого покоління 4++.

"Розглядається на першому етапі літак типу Gripen (JAS39 - Ред.) і F-15 (ймовірно F-15EX - ред.) надалі з поглибленням відносин з партнерами перехід на сучасний літак 5-го покоління F-35", - підкреслив Дроздов.

За його словами, протягом наступних 10 років повітряні сили будуть змушені вивести зі складу основні зразки бойової техніки, яка зараз стоїть на озброєнні ЗСУ.

Дроздов додав, що ресурсів оборонного бюджету України буде недостатньо для переозброєння, тому для оновлення парку тактичної авіації необхідно створити окрему державну цільову програму.

Винищувач F-35 Lightning II (Блискавка II) - сімейство малопомітних багатофункціональних винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління, розроблене американською фірмою Локхід-Мартін на початку 200-х років. Вартість однієї машини в середньому перевищила 150 мільйонів доларів. Крім США, винищувачі F-35 експлуатують: Великобританія, Австралія, Ізраїль, Японія, Нідерланди, Італія, Норвегія.

читайте такожВід корветів до винищувачів: військовий експерт розповів, як США озброять Україну

Поставки американської зброї в Україну:

  • 26 серпня кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден пообіцяв у разі перемоги на виборах попрацювати над тим, щоб надати Україні летальне озброєння.
  • 23 жовтня 2020 року Верховний головнокомандувач Об'єднаних сил в Європі американський генерал Філіп Брідлав заявив, що якби США прийняли рішення надати Україні ПТРК Javelin в перші два тижні після початку російської агресії, то ситуація на Донбасі розвивалася б зовсім інакше.
  • 10 листопада 2019 року помічник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Роберт О'брайен назвав умову, за якої Америка припинить поставки летальної зброї в Україну. За його словами, це можливо у випадку, якщо Росія і Україна досягнуть мирного врегулювання триваючого конфлікту на Донбасі. При цьому О'брайен нагадав, що адміністрація Дональда Трампа перша почала поставки летальної зброї Україні.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти