Навчання Sea Breeze: експерт попередив про загрозу зіткнення з РФ

4 липня 2021, 03:50
367
У РФ підвищили градус напруження на тлі навчань у Чорному морі.
катери, вмф, Україна
Катери ВМФ України / mil.gov.ua

На тлі навчань Sea Breeze-2021 за участю України та країн НАТО в Чорному морі відсутній флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер Москва, а також два сучасних фрегата, повідомив військово-морський експерт, капітан І рангу Андрій Риженко.

Як розповів він в ефірі каналу Україна 24, в Чорному морі РФ залишила кораблі меншого класу, є фрегати, багато з яких 80-х років 20-го століття, а також ракетні катери і десантні кораблі.

Експерт уточнив, що РФ також має кораблі розвідки, які здійснюють стеження за навчаннями Sea Breeze.

"Також на кожні навчання в морі виходять підводні човни. Нагадаю, що в березні вперше за 30 років Чорноморський флот вивів всі шість своїх підводних човнів, коли в Румунії проходили навчання "Морський щит". Коли я очолював навчання Sea Breeze в 2017 році, їх було три", - зазначив він.

За його словами, можливість зіткнень підвищується, "тому що кораблі знаходяться в морі, на них є зброя, зброєю керують люди".

Також експерт звернув увагу на градус напруги, який зараз є з боку росіян.

"Хоча в 1998, 1999, 2001 роках вони брали участь у цих навчаннях. Але після того, як до влади прийшов Путін, політичний наратив Росії змінився. Хочу зазначити, що командири кораблів Sea Breeze отримали чіткі вказівки про те, що безпека на морі є основною вимогою, ніякого провокування з боку Sea Breeze щодо кораблів Чорноморського флоту не буде. Але якщо будуть нелегальні вимоги щось там зупинити, залишити - цього теж не буде", - Риженко.

читайте такожЗагроза з моря і з повітря: в Україні не виключили удар по кораблях РФ у Керченській протоці

Нагадаємо, 23 червня росЗМІ повідомили, що біля берегів окупованого РФ Криму в Чорному морі співробітники прикордонної служби Федеральної Служби безпеки нібито зробили " попереджувальні" постріли в бік британського есмінця Defender.

ФСБшники відкривали вогонь біля мису Фіолент, оскільки есмінець "перетнув кордон РФ". Також з метою "попередження" за курсом Defender метнув бомби військовий літак Су-24М.

Російська сторона стверджує, що після таких заходів есмінець покинув кордони "територіального моря" РФ.

Пізніше в МЗС України і Міноборони Британії відреагували на заяву Росії про обстріл британського есмінця Defender. Росіяни, мабуть, стріляли "невидимими бомбами", так як британська сторона ніяких атак не зафіксувала.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти