"Швидше Маск полетить на Марс": експерт оцінив шанси на розміщення в Україні баз НАТО

27 травня 2021, 09:49
Юрій Романенко пояснив, чому бази НАТО з'являться в Україні точно не скоро, а також чому США не хочуть приєднуватися до нормандського формату.
НАТО, Україна
Розміщення баз НАТО в Україні не в інтересах країн-членів Альянсу / УНІАН

Керівник політичних програм Українського інституту майбутнього Юрій Романенко вважає малоймовірним, що бази НАТО будуть розміщені на території України. Експерт вважає, що подібний крок просто не в інтересах країн-членів Альянсу.

"Хто сказав, що вони взагалі будуть тут розміщені? Швидше Маск полетить на Марс, ніж в Україні будуть розміщені бази НАТО. У те, що в 2024 році Маск відправить ракету на Марс, я вірю, а в те, що в 2024 або 2030 році тут будуть бази Альянсу – не вірю. Це просто не в інтересах країн-членів НАТО", - сказав Романенко під час чату на Главреді.

Він додав, що з тієї ж причини США відмовляються приєднатися до нормандського формату.

"Точно так само США у відповідь на благання Банкової про необхідність розширити нормандський формат за рахунок Штатів відмовляються - мовляв, нехай формат залишається таким, як він був. І це зрозуміло: Вашингтон не хоче вступати у корж, який корова після себе залишила", - вважає Романенко.

читайте такожЧи з'явиться в Україні військова база Великої Британії

Членство України в НАТО - про що раніше писав Главред:

  • Президент України Володимир Зеленський 6 квітня в ході телефонних переговорів з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом сказав, що лише приєднання України до Північноатлантичного альянсу допоможе Києву у врегулюванні російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі.
  • Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен 22 квітня стверджував, що на саміті НАТО в червні повинні розглянути питання надання Українській державі ПДЧ.
  • 1 травня в Білому домі заявили, що адміністрація Джо Байдена має намір працювати над тим, щоби в України залишалися перспективи для вступу до НАТО.
  • Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква 8 травня підтвердив інформацію, що Україну не запросили на саміт НАТО 14 червня. Однак, за його словами, на заході повинні обговорити питання надання Києву ПДЧ в Північноатлантичному альянсу, а блок може переглянути порядок зустрічі й все ж таки запросити українську державу на саміт.
  • 26 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Північноатлантичний альянс надати Україні План дій щодо членства в НАТО. Міністр зазначив, що 2021 рік є найкращим періодом для ухвалення таких рішень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти