"Російські консерви": Вітренко зчепився з партією Порошенка через закупівлю газу в РФ

15 січня 2021, 17:21оновлено 20 січня 2021, 17:03
Уряд хоче здійснити розворот України від Заходу в бік Росії, впевнені в партії ЄС.
Вітренко
Юрій Вітренко / УНІАН

В. о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив про наявність всередині України протидії тиску на російський Газпром з метою перенесення точок передачі газу для європейських покупців із західного на східний кордон України, розблокування експорту газу з Росії незалежними компаніями, а також експорту з Центральної Азії.

"Для України це вигідно, оскільки створює додатковий попит на потужності української ГТС для транзиту газу до Європи, а також знижує ціну газу на українському оптовому ринку до рівня експортного паритету, що підвищує конкурентоспроможність її економіки. Питання десятка мільярдів доларів для України", - написав Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

Він вважає, що Росія на політичному рівні блокує всі вигідні для України дії на ринку газу, і тепер її позиція активно підтримується силами всередині країни.

"І ось зараз на допомогу політичному керівництву Росії приходять агенти в Україні. (...) Сумно спостерігати, як зараз відкриті російські агенти і вже навіть "консерви" запускають хвилю обурення щодо моїх слів про необхідність тиску на Газпром (...)", – зазначив глава Міненерго.

читайте такожКубометр за 12 гривень: у Кабміні натякнули на нове підвищення тарифів на газ"Якщо хтось "раптово" подумав, що це погано і непатріотично, то тоді він повинен вимагати заборони транзиту російського газу через Україну і заборони імпорту газу російського походження в Україну", – підкреслив Вітренко.

"Нагадаю, вже багато років, у тому числі за президентства Порошенка і прем'єрства Яценюка і Гройсмана, Нафтогаз та інші українські компанії на європейському ринку купують газ у європейських компаній, які, у свою чергу, купують газ у Газпрому", - додав в. о. міністра енергетики.

'Російські консерви': Вітренко зчепився з партією Порошенка через закупівлю газу в РФ

Зазначимо, що в партії Європейська солідарність назвали заяву Вітренка про плани уряду відновити експорт газу з Росії доказом намірів вищого політичного керівництва держави повернути країну в енергетичну залежність від РФ.

"Провокація з невмотивованим підвищенням ціни на газ ставила за мету обґрунтувати повернення України в газову кабалу Кремля", - йдеться в заяві партії в Facebook.

читайте такожВідновлення поставок газу з Росії в Україну: експерт сказав, що потрібно зробитиУ політсилі вважають, що метою цих планів є стратегічний розворот України від Заходу в бік Росії.

"У цій критичній ситуації українська влада поспішає (президенту РФ Володимиру, - ред.) Путіну на допомогу", – зазначають у партії.

У Євросолідарності назвали "червоною лінією" неприйнятність відновлення експорту газу з Росії .

"Україна вже більше п'яти років не купує газ в Росії, і наша енергетична незалежність від агресивної імперії є одним з головних досягнень минулого десятиліття. Відступити від цього-значить капітулювати перед Росією", - підкреслили в ЄС.

'Російські консерви': Вітренко зчепився з партією Порошенка через закупівлю газу в РФ

Відновлення постачання газу з Росії:

  • Раніше Вітренко повідомив, що проблеми з ціною на газ в Україні для побутових споживачів Кабмін вирішить тимчасово-вартість буде знижена до кінця карантину, введеного через коронавірус COVID-19, а потім газові проблеми потрібно буде вирішити на постійній основі.
  • Він запропонував відновити постачання газу з Росії, однак мова йде не про співпрацю з російським газовим монополістом – Газпромом.
  • За його словами, якщо хтось вважає таку пропозицію непатріотичною, то повинен вимагати заборонити постачання в Україну газу російського походження і транзиту газу з РФ через нашу країну.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти