Роман Терещенко: Протидія фінансовим злочинам, шахрайству та відмиванню грошей

22 квітня 2024, 10:46
41
реклама

Боротьба з фінансовими злочинами стоїть на передньому фронті сучасної фінансової індустрії. За словами експерта в галузі фінтеху Романа Терещенка, стрімкий розвиток технологій та цифрових інновацій відкриває нові перспективи для постачальників фінансових послуг та установ шляхом сприяння помітному розширенню їхніх можливостей. Однак, разом із цими можливостями виникають і нові загрози. Питання, хто зрештою страждає від фінансових злочинів, може мати безліч відповідей. Фінансові злочини: шахрайство, відмивання грошей, та інші, створюють значні ризики як клієнтів, так і для підприємств. Як їм протистояти - читайте в огляді від бізнес-аналітика.

Боротьба з масштабними злочинами: аналіз даних та стратегії запобігання від Романа Терещенко

Роман Терещенко звертає увагу на те, що звіти про фінансові злочини у 2023 році наголошують на масштабі проблеми, яка прогресує останніми роками. Наприклад, у США, згідно звіту Федеральної торгової комісії, шахрайство з онлайн-покупками та інвестиційні схеми були найпоширенішими у 2021 році. Великобританія також зіткнулася з високим рівнем шахрайства: Управління фінансового нагляду, повернуло жертвам фінансових злочинів близько 30 мільйонів фунтів стерлінгів у 2022 році. Дослідження State of Fraud Benchmark Report, показує, що 70% фінансових установ втратили понад 500 тисяч доларів через шахрайство у 2022 році. Експерт повідомляє, що галузі, які найбільше постраждали від фінансових злочинів, включають групи онлайн-кредитування (75%), громадські банки та кредитні спілки (69%), фінансові технології (58%), криптоорганізації (58%) та національні банки (51%).

Як бачимо, фінансові злочини досить активно проникають у різні сфери, пов'язані з фінансовими активами. Роман Терещенко стверджує, що ця проблема глобального масштабу, тому розроблено й такі загальні правила для боротьби з нею:

відео дня
  • Політика ЄС по боротьбі з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (AML/CFT).
  • Британський законопроект про економічну злочинність та корпоративну прозорість.
  • Директиви про платіжні послуги 2 (PSD2), що постійно оновлюються.

Перерахувавши основну нормативну базу щодо протистояння фінансовим злочинам, експерт пропонує зупинитися на сучасних технологіях, які допомагають у вирішенні цієї проблеми. Наступний розділ – погляд на них бізнес-аналітика.

Інноваційні підходи до боротьби з фінансовими злочинами: погляд експерта Романа Терещенка

Щоб довго не розмірковувати про сучасні тенденції фінтеху, Роман Терещенко представляє до вашої уваги, на його погляд, 5 найоптимальніших інноваційних підходів протидії фінансовим злочинам.

Блокчейн та його незмінність. Організації з розробки блокчейну все більше звертають увагу на незмінність цієї технології та її потенційні переваги для фінансової індустрії. Завдяки можливості створення незмінних записів блокчейн забезпечує повну прозорість інформації. А це, як зазначає експерт, спрощує звітність та оптимізує дані для оперативного аналізу.

Миттєві платежі та нова PSD2. Як ми вже зазначали, Європейська комісія представила нову пропозицію PSD2, націлену на впровадження миттєвих платежів у платіжній зоні ЄС. Ця зміна має велике значення для фінансових установ та постачальників послуг. Однак бізнес-аналітик пояснює, що важливо розробити надійні механізми виявлення шахрайства для забезпечення безпеки таких платежів.

- В результаті впровадження миттєвих платежів вони значною мірою взаємодіятимуть з іншими технологіями, такими як штучний інтелект (ШІ) та машинне навчання (МН). Ці технології дозволяють автоматично аналізувати дані в режимі реального часу, а при цьому виявляють закономірності та підозрілі транзакції. В результаті виникає подвійна перевага: зниження операційних витрат, пов'язаних із ручними процесами, та постійний моніторинг підозрілої діяльності для виявлення потенційно шахрайських операцій, - коментує Роман Терещенко.

Штучний інтелект та машинне навчання. Виходячи з власного досвіду експерт стверджує, що ці технології успішно справляються з потоками даних. За допомогою ШІ та МН проводиться постійне відстеження ключових факторів – поведінки клієнтів, транзакційних моделей, AML та інших індикаторів ризику. Більше того, ці технології можуть перетворювати інформацію на цінні дані для виявлення майбутніх ризиків та поліпшення стратегій їх моделювання.

Аналітика даних. Шляхом використання можливостей цієї технології фінансові організації можуть приймати рішення з урахуванням точних даних. Вони допомагають виявити потенційні ризики, аномальні моделі поведінки та нові тенденції у фінансових злочинах.

Технологічні рішення в галузі регулювання, або RegTech, стають все більш популярними у фінансовій галузі.

- RegTech пропонує постачальникам фінансових послуг простий доступ до багатьох технологій. Завдяки такій можливості компанії можуть покращити свої стратегії щодо запобігання фінансовим злочинам. Шляхи вирішення такі: оптимізація процесів відповідності, автоматизація звітності та моніторинг, а також ефективне управління ризиками, – пояснює зміст функціоналу RegTech Роман Терещенко.

Підсумовуючи сказане, експерт зазначає, що в світлі розглянутих інноваційних підходів до боротьби з фінансовими злочинами, очевидно, що майбутнє індустрії нерозривно пов'язане з використанням передових технологій. При цьому важливо усвідомлювати, що їхня успішна реалізація вимагає стратегічного планування в галузі безпеки та регулювання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти