ОГП зобов’язав Малюську розірвати співпрацю з компаніями колишнього СБУшника Кміта, який монопольно годує в’язнів неякісними продуктами

27 січня 2022, 10:39
Заступник Генерального прокурора вніс вказівку до Міністерства юстиції України про усунення порушень закону та вжиття заходів щодо забезпечення повернення або знищення неякісних продуктів харчування та припинення їх подальшого постачання до установ Державної кримінально-виконавчої служби України.
Офис генпрокурора
Офис генпрокурора / УНИАН

Про це йдеться на сайті ОГП.

"Факти зловживання службовим становищем та розтрати при закупівлі і постачанні неякісної м’ясної та рибної продукції до цілої низки установ виконання покарань та слідчих ізоляторів виявили прокурори спеціалізованого підрозділу Офісу Генерального прокурора з протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах (ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, неякісна м’ясна та рибна продукція постачалася та приймалася до Київського, Маріупольського та Харківського слідчих ізоляторів, а також Мелітопольської установи виконання покарань, Вільнянської, Кам’янської та Біленківської виправних колоній.

відео дня

Лабораторні дослідження засвідчили, що заморожені риба та м’ясо яловичини не відповідають вимогам державних стандартів, є небезпечними для споживання та можуть мати шкідливий вплив на здоров’я людини.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває та здійснюється слідчими територіального управління ДБР, розташованого в місті Києві", - повідомили в ОГП.

Вказані продукти постачають у тюрми, зокрема, компанії, афільовані до колишнього СБУшника часів Януковича Андрія Кміта та його дружини Марини Ставської. За даними "Прозоро" йдеться про ТОВ "ФІНІНТЕРТЕХНОЛОГІЯ", "БМ-КОНСАЛТИНГ", "ЕМІ ОН" та "УКРАЛЬЯНСПРОДУКТ", які постачають рибу, і ТОВ "ДНІПРО РІВЕР ГРУП", що постачає і рибу, і м'ясо.

Усі ці фірми, за даними "Слідства Інфо" були монополістами ринку харчових закупівель для пенітенціарних установ, починаючи з 2020 року.

Попри наявність кримінальних проваджень, неприйнятну якість продуктів і в рази завищені ціни, у 2022 році тюремники знову віддали компаніям Кмітів усі 100% харчових тендерів на їжу для ув’язнених. І таким чином, родина колишнього СБУ-шника знову монопольно отримала підрядів на майже 15 млрд грн.

В Мін’юсті, замість реагувати на монополію та ймовірні корупційні схеми, дії тюремників виправдовували.

А тому в ситуацію втрутився АМКУ та розпочав власне розслідування щодо таких компаній Кмітів, як ТОВ "ФІНІНТЕРТЕХНОЛОГІЯ", "ЕС ЕНД ЕЙ ГРУП", "КАРИОТА", "Р-Продакт", "АРТ СВН", "ФАЛЬКОН ПРАЙМ", "ТОРЕН РІТЕЙЛ", ФОП "ГАЛЬЧАНСЬКИЙ ФЕДІР В'ЯЧЕСЛАВОВИЧ", а також щодо законності їх перемог у всіх тендерних аукціонах ДУ "Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України" Мін’юсту.

Нагадаємо, у Верховній раді розібратися із цією монополією тюремних закупівель має намір і профільний правовий Комітет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти