Літошко: продовольчий фронт України у безпеці – "Зерновий коридор" виконується

4 квітня 2023, 18:18оновлено 4 квітня 2023, 19:41
Святослав Литошко

Після захоплення окупантами територій навколо Азовського моря Одеса стала хабом для експорту зерна з усієї України. Обсяги величезні, але зобов’язання по "Зерновому коридору" Україна виконує.

Про це сьогодні у інтерв’ю заявив перший заступник голови Одеської ДПСС Святослав Літошко.

"Нерідко на під’їзді до міста стоять кілометрові затори з фур, що перевозять зерно, адже дороги фізично не витримують такого навантаження. В таких умовах працівники ДПСС Одещини працюють ледь не цілодобово – за місяць перевіряється та відправляється 3,8 млн тонн зерна", - наголосив Святослав Літошко.

відео дня

За його словами, у рамках зернового коридору обсяги поставок зернових через Одещину колосальні і інфраструктура регіону стає через це вкрай навантаженою. Тим не менше, Держпродспоживслужба в Одесі отримала від держави завдання контролювати якість зернових і у повному обсязі справляється із цією функцією – "Зерновий коридор" у безпеці. Адже від деяких культур, що вирощуються в Україні, взагалі залежать продовольча безпека багатьох держав світу.

Святослав Літошко відмітив, що до війни зерно відвантажувалось морем з території Бердянського порту, з Херсону та Миколаєву, але зараз усі ці обсяги зі зрозумілих причин перейшли на Одещину.

"Якщо говорити саме про зерно, то в середньому Одеська область пропускає через свої порти 3,8 млн т. Це, щоб ви розуміли, дуже багато. Якщо це зерно перекласти у спеціальні зернові вагони – потяг буде завдовжки понад 850 км", - зазначив чиновник.

Він додав, що основні порти Одещини, які приймають на себе навантаження, знаходяться безпосередньо у самій Одесі, також у порту Южному та у порту Іллічівська. Додатково задіяні порти Ізмаїла та Рені. Кожен з них на місяць перевантажує 400-500 тис. т зерна.

Приймаючи таку кількість зерна з початку роботи "Зернового коридору" на деяких ділянках Одещини були затори із фур у кілька десятків кілометрів. Проте зараз ситуація уже стабілізувалася.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти