Кучма розповів, як ледь не сталася війна з Росією в 2003 році

24 серпня 2020, 17:38оновлено 1 вересня 2020, 13:00
Екс-глава держави згадав інцидент з островом Тузла.
Кучма
Кучма розкрив подробиці конфлікту за острів Тузла / УНІАН

У безкровному конфлікті за острів Тузла в 2003 році Україна вийшла переможцем і здолала Росію, однак головну битву необхідно було вести не за цей невеликий клаптик землі, а за душі і уми жителів Криму.

Таку думку висловив президент Леонід Кучма в коментарі LIGA.net і додав, що подібні ситуації фактично щороку аж до 2004 року – Помаранчевої революції.

"Але все-таки, оцінюючи сьогодні кожну з цих "головних" подій за їхніми історичними наслідками, я виділю одне – оборону Тузли", — сказав Кучма.

відео дня

За словами колишнього лідера, у вересні 2003 року росіяни почали будувати дамбу до острова Тузла, проте ситуація була незрозумілою. Києву спочатку було незрозуміло, що це - "дурість місцевих чиновників, або авантюра силового лобі в російській владі, або усвідомлена провокація Москви".

"Але ми дуже скоро зрозуміли, що мова йде про промацування України на слабкість, на глибину можливого відступу. Зрозуміли задовго до того, як глава путінської адміністрації [Олександр] Волошин пообіцяв скинути на Тузлу бомбу, а газетні заголовки почали кричати, що "до війни з Росією залишилося менше кілометра", — розповів Кучма.

Екс-президент Україна вже зміцнювала оборону острова, перекинула туди кілька сотень прикордонників, а морська піхота перебувала в боєготовності на катерах в Керченській протоці.

"І коли до війни залишалася лише пара сотень метрів, я перервав візит до Бразилії і 23 жовтня прямо звідти прилетів до Криму", — зазначив Кучма.

читайте такожВ РНБО розповіли про тактику успішної війни з РосієюДамба збільшувалася, тому був відданий наказ у разі порушення росіянами нашого кордону стріляти в них на поразку.

"Росіяни почули - і дамба зупинилася. Ми перемогли в тому безкровному конфлікті", - підкреслив він.

Кучма в цей критичний момент вирішив провести прямі переговори з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Як виявилося, обороною Тузли ми виграли для країни 10 років. Але ще тоді я розумів, що ми виграли тільки час. Головну битву за український Крим треба було вести не за Тузлу, а за уми і душі кримчан. Якби влада розумніше розпорядилася десятиліттям "Кримського перепочинку", болю і ганьби весни 2014-го можна було уникнути", — підкреслив Кучма.

Раніше Разумков розповів про листі Кравчука про вибори в ОРДЛО. Він зазначив, що лист Кравчука передано на розгляд парламентських комітетів.

А Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данилов заявив, що вибори в тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей ні в якому разі не можуть проходити за російським сценарієм.

Агресія РФ у Криму та на Донбасі

У 2014 році Росія захопила український Крим, провела там "референдум" та оголосила півострів своєю територією.

У цьому ж році на сході України бойовики, яких підтримує РФ, захопили частину Донецької та Луганської областей і створили самопроголошені "ДНР" та "ЛНР".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти