Криза контейнерного ринку в 2020 році - думка Павла Лисицина, президента "Євротермінал"

13 серпня 2021, 17:20
Великі перевізники, як зазначає Павло Лісицин, були змушені швидко підлаштовуватися під ситуацію і приймати нові для себе рішення.
Криза контейнерного ринку в 2020 році - думка Павла Лисицина, президента 'Євротермінал'

У 2020 році контейнерний ринок зіткнувся з умовами, до яких ніхто не був готовий. В середині року в галузі виникла безпрецедентна картина за кількістю суден, які перебували у відстої. За словами Павла Лісицина, в середині 2020 року 12% світового флоту перебували у відстої. Це в півтора раза вище, ніж у не менш складному кризовому періоді 2008-2009 рр. Така ситуація виникла через те, що контейнерні перевізники змушені були швидко реагувати на зміни попиту. "Євротермінал" зазначає, що всупереч очікуванням, що відновлення буде довгим, вже до кінця року була зворотна картина - на відстої знаходилося всього 0,8% світового флоту.

Топ-3 рішення від лінійних перевізників

Великі перевізники, як зазначає Павло Лісицин, президент "Євротермінал", були змушені швидко підлаштовуватися під ситуацію і приймати нові для себе рішення. Висновок обсягу судів з ринку в першій половині року потрібно було якось швидко компенсувати, тому багато компаній стали збільшувати місткість суден, якими оперують. Як приклад Павло Лісицин наводить дані компанії CMA CGM, яка збільшила місткість оперованих судів на 11,5%.

Другий виклик, з яким зіткнувся ринок - криза обладнання. Ситуація була настільки складною, що перевізники відправляли порожні суди за порожніми контейнерами.

відео дня

"Для стабілізації ситуації компанії стали активно поповнювати контейнерний парк. Кроки по нарощуванню контейнерного парку були зроблені усіма великими перевізниками", - говорить президент "Євротермінал" Павло Лісицин.

Так, Maersk з кінця минулого року додав близько 600 тис. ТЕУ, Hapag-Lloyd - 150 тис. ТЕУ, а CMA CGM - 560 тис. ТЕУ.

Як зазначає Павло Лісицин, президент компанії "Євротермінал", третє рішення, яке стали використовувати перевізники - альтернативні варіанти для перевезення вантажу. Для прикладу, CMA CGM стали пропонувати використовувати не підключені рефрижераторні контейнери для перевезення вантажу, щоб хоча б частково задовольнити попит клієнтів, коли у самій компанії не вистачало обладнання.

Фактори впливу на контейнерний ринок у 2021 році - коментарі Павла Лісицина, президента "Євротермінал"

Яка ж ситуація на контейнерному ринку зараз?

"Прогнозувалося, що в кінці першого кварталу 2021 року ми побачимо стабілізацію контейнерних перевезень, як з точки зору ставок фрахту, так і доступності обладнання. Але цього не сталося", - зазначає президент "Євротермінал" Павло Лісицин.

Ситуація з обладнанням залишається складною, особливо в Азії. Фактори, які продовжують впливати на цю ситуацію - вибухове зростання деяких ринків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти