Кернес помер: повне досьє на господаря Харкова — від скандалів до замаху

17 грудня 2020, 10:51
Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів Геннадія Кернеса.
Кернес
Геннадій Кернес / УНІАН

У Німеччині в результаті ускладнень після коронавірусної хвороби помер мер Харкова Геннадій Кернес.

Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму.

Інформацію про смерть Кернеса підтвердив його пасинок Родіон.

"Словами не передати біль втрати найближчої людини. Не було ні дня щоб ми не бачилися або не спілкувалися телефоном, ти був моїм найкращим другом. Кентом, як ти говорив. Ти назавжди залишишся в моїй пам'яті як найдобріший, сильний і мудрий, ти знав вихід з будь-якої ситуації і ніколи не опускав руки", - написав він у Instagram.

кернес, Гайсинський
/ Instagram Р. Гайсинського

Як повідомив телеграм-каналу PavlovskyNEWS начальник департаменту комунікації мерії Харкова Юрій Сидоренко, зараз вирішуються організаційні питання, пов'язані зі смертю мера. Коли доставлять тіло Кернеса до Харкова і будуть організовані похорони - поки неясно.

За словами секретаря Харківської облради Ігоря Терехова, час і місце похорону Кернеса поки невідомо. Як уточнив він у Facebook, це питання буде обговорюватися в найближчі години.

Кернес помер: повне досьє на господаря Харкова — від скандалів до замаху

Екс-нардеп Михайло Добкін в ефірі телеканалу Україна 24 висловив співчуття з приводу смерті Геннадія Кернеса.

"Його хвороба потихеньку готувала людей до того, що такий може бути результат. Але все одно його відхід став подією, які обговорюватися буде ще тижнями", - додав політик.

Він також сказав, що було б блюзнірством відразу після смерті Кернеса говорити про те, хто братиме участь у виборах мера Харкова.

Добкін і Кернес
Михайло Добкін і Геннадій Кернес

Геннадій Кернес біографія:

Геннадій Кернес народився 27 червня 1959 року в Харкові. Після закінчення середньої школи і ПТУ з 1976 працював слюсарем, годинникарем і різноробочим. У 1986 пішов у бізнес, організував кооперативи.

Навчався в Харківському будівельному ПТУ. Закінчив Національну юридичну академію імені Ярослава Мудрого за спеціальністю Правознавство, магістр державного управління, кандидат наук з державного управління.

Кернес
Геннадій Кернес / Facebook.com

Дружина - Оксана Гайсинська, донька колишнього заступника генпрокурора України, колишнього прокурора Києва Юрія Гайсинського. У Кернеса троє дітей: Родіон, Данило і Кирило.

Коронавірус у Кернеса: історія хвороби

У вересні 2020 року у Кернеса був підтверджений COVID-19 і двостороннє запалення легенів. Його доставили в Німецьку клініку Шаріте.

В інформаційному просторі неодноразово з'являлися чутки про смерть Кернеса. У міськраді їх постійно спростовували.

читайте такожСтало відомо, як лікується Кернес в клініці ШарітеЗ'являлася інформація про те, що Кернес через коронавірус нібито отримав інсульт (крововилив в мозок) і втратив дар мови.

Пізніше його друг бізнесмен Павло Фукс в соцмережах опублікував фотографію Кернеса з лікарні Шаріте. "Геннадій Адольфович передає привіт з Шаріте", - підписав Фукс фото.

Кернес помер: повне досьє на господаря Харкова — від скандалів до замаху

11 грудня стало відомо про те, що стан Кернеса різко погіршився. У нього повністю відмовила друга нирка.

Кернеса перевели на діаліз, тобто продукти його життєдіяльності з крові і надлишкова рідина виводилися штучно.

Повторне обрання мером Харкова:

4 листопада Кернеса офіційно оголосили обраним міським головою Харкова за результатами виборів, які відбулися 25 жовтня.

Згодом перший заступник мера міста Ігор Терехов заявив, що Кернес буде присутній на першій сесії новообраної міськради, яка повинна відбутися не пізніше 20 грудня.

Кернес
Геннадій Кернес / kernes.com.ua

Голова Харківської міської виборчої комісії Ольга Мозгова на першій сесії Харківської міськради оголосила, що обраний міським головою Геннадій Кернес не повинен повторно складати присягу, оскільки робив це раніше.

Вона додала, що Кернес обраний міським головою Харкова не вперше і вже приносив присягу 24 листопада 2010 року, що підтверджується записом у трудовій книжці.

читайте такожУ міськраді Харкова назвали реальну причину госпіталізації Кернеса в БерлініЯк відомо, у 2010 році Кернес вперше переміг на виборах Харківського міського голови, набравши 30% голосів виборців.

Замах на Кернеса:

17 березня 2014 року Кернес вперше заявив про погрози на його адресу. Він звернувся в правоохоронні органи про загрози свого життя і сім'ї.

28 квітня 2014 року на Кернеса було скоєно замах. Під час пробіжки Кернеса по Бєлгородському шосе в нього вистрілили (імовірно) зі зброї калібру 7.62 мм.Кернес отримав важке поранення, в результаті якого було пробито легеню і печінку, куля пройшла навиліт. Літаком з Кернеса вивезли до Ізраїлю для лікування. Він повернувся до Харкова після лікування і згодом був змушений пересуватися в інвалідному візку.

Кернес
Геннадій Кернес / УНІАН

Кримінальні справи проти Кернеса

У своєму інтерв'ю виданню LB.ua у 2012 році Кернес заявляв про те, що провів у в'язниці 2 роки (перебував під слідством за статтею 143, частина 2 КК УРСР — групове шахрайство, — за якою в 1992 році був засуджений на 3 роки з конфіскацією майна).

читайте також"Ніяких обмежень": Кернес підняв бунт через карантинУ березні 2015 року Генпрокуратура України завершила досудове розслідування проти Геннадія Кернеса за кримінальними статтями "незаконне позбавлення волі або викрадення людини", "катування" і "погроза вбивством". Справа розслідувалася з лютого 2014 року, коли виникли підозри в причетності до викрадення і побиття прихильників Майдану в січні 2014 року.

Кернес у Полтавському суді
Геннадій Кернес в залі суду / hromadske.tv

15 вересня 2016 року співробітники Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України провели обшуки в приміщеннях, що належать Геннадію Кернесу, у зв'язку з кримінальною справою щодо організації схеми з розкрадання 654 га землі Харкова на суму 4 млрд гривень.

Скандали навколо Кернеса:

Кернес неодноразово ставав героем численних скандалів. Він був відомий своїми гострими висловлюваннями на межі фолу на адресу опонентів.

Геннадій Кернес
Геннадій Кернес / Instagram

Вперше Кернес прославився після публікації відео, на якому він допомагає кандидату в мери Харкова Михайлу Добкіну готувати передвиборний ролик. Відео стало вірусним на багато років, а цитати Кернеса пішли в народ.

Увага! Відео містить ненормативну лексику:

На нараді комісії з надзвичайних ситуацій Кернес обізвав голову Харківміськліфт "сучим псом".

"Ти! Кандауров! А-ну встань! Дивись, сучий пес! Якщо ти - уважно слухай те, що я тобі кажу - ще раз так поставишся до своїх обов'язків, ще раз я дізнаюся про те, що ти особисто, як директор не проконтролював ті обіцянки і зобов'язання, які ти взяв на себе, я тебе помножу на нуль, ти ... тобі ясно чи ні?!",- додав Кернес.

Кернес під час засідання міської ради публічно вилаявся на адресу одного з депутатів.

Кернес назвав "змієм" єдиного депутата міськради, який утримався під час голосування: "Один утримався. Знову Черняк?.. Ні? Якийсь змій, бл*... Ну ладно".

На засіданні сесії Харківської міськради Кернес різко висловився на адресу активістів, які вимагали виконувати рішення суду про повернення до старої вартості проїзду в електротранспорті. "Послухай, ти, негідник, ти не вмієш розмовляти з людьми, ти розумієш це чи ні? Виведи свою групу людей звідси. І вистачить тут взагалі нам вказувати. Ти кнопка, бл*дь, ти зрозумів чи ні?",- сказав Кернес.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти