Найгірший сценарій для Києва: експерт оцінив ризики зупинки транзиту газу через Україну

13 липня 2021, 01:25
РФ може під надуманим приводом припинити транзит газу через ГТС України, попередив Іван Плачков.
Північний потік-2
Експерт оцінив перспективи запуску Північного потоку-2 / Reuters

У разі введення в дію обох ниток газопроводу Північний потік, це дає Росії можливість забезпечувати разом з Південним потоком майже в повному обсязі всіх споживачів в Європі, з якими у них контрактні відносини, заявив глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

Як підкреслив він в ефірі на телеканалі Україна 24, окрім економічної та політичної складової є ще й технічна.

Він не виключив ситуації, коли Газпром відмовиться від транзиту через Україну під приводом застарілої ГТС.

"Тому я думаю, можливий такий варіант, що Росія буде платити нам 1,5 млрд до 2024 року, і при цьому в будь-який час, особливо взимку, наприклад напередодні новорічних свят, зупинити транзит газу через ГТС України. Нам потрібно бути готовими до того, що Росія може зупинити транзит газу в Європу, і забезпечити споживачів України. Це буде дуже складно", - сказав експерт.

Водночас він закликав підготуватися до можливого припинення транзиту газу, а економічні втрати України при цьому будуть величезними.

"В опалювальний сезон, нам, по-перше, потрібно мати в газових сховищах не менше 23 млрд кубів газу. Нам потрібно забезпечити не менше 60 млн кубів газу власного видобутку. І особливо якщо будуть мінусові температури, нам потрібно забезпечити поставку газу з Європи на рівні 50 млн. І четверте — нам потрібно робити реконструкції і зробити кілька газопроводів для споживачів, зокрема, в Харківській області, які зараз безпосередньо отримують газ з Росії", — додав Плачков.

Раніше кандидат на пост федерального канцлера Армін Лашет говорив, що якщо Росія порушить свої зобов'язання і буде використовувати Північний потік-2 проти України, то Європа в будь-який момент зможе відключити газопровід.

Глава Нафтогазу Юрій Вітренко сказав, що Газпром почав шантажувати Європу, вимагаючи схвалення добудови і запуску СП-2. Росія вже істотно скоротила транзит газу через Україну і ставить ЄС перед вибором: або Північний потік-2 і дешевий газ, або проблеми з поставками палива.

Український дипломат Костянтин Грищенко вважає, що якщо після парламентських виборів у Німеччині новим канцлером стане кандидат від Партії зелених, СП - 2 можуть зупинити на 3-4 роки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти