ФРУ просить НКРЕКП і Кабмін знизити плановане зростання цін на е/е на ринку, щоб уникнути скорочення виробництва

23 червня 2023, 09:01
тарифи на електроенергію_електроенергія_свет_електрічество_ціни на свет_лампочка
Тарифи на електроенергію / Wikipedia

Знизити плановане зростання цін на електроенергію на ринку, щоб уникнути скорочення виробництва в промисловості пропонує Федерація роботодавців України (ФРУ), звернувшись з такою ініціативою до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а також Кабінет Міністрів.

У зв'язку з публікацією проекту постанови щодо встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед" (РДН), внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку та в продовження публічних обговорень ФРУ звернулася з листом до НКРЕКП, копії - міністра енергетики та першого віце-прем'єр-міністра України.

"Згідно з опублікованим на сайті НКРЕКП проектом, граничні ціни на е/е на РДН будуть рости: в години мінімального навантаження з 2000 до 2707 грн/МВт-год, в години максимального навантаження з 4000 до 5413 грн/МВт-год. таке рішення призведе до значного зростання ціни е/е з 2845 до 3851 грн / МВт-год (+35%), в такому випадку витрати українських підприємств зростуть більш ніж на 69 млрд грн. Такий додатковий фінансовий тягар на бізнес під час війни може призвести до катастрофічних наслідків національної економіки", - констатується в листі ФРУ, копією якого володіє агентство "Інтерфакс-Україна", пише zn.ua.

відео дня

У листі наголошується, що наслідком зростання граничних цін на е/е стане катастрофічне падіння виробництва (в т.ч. стратегічно важливих для оборонного сектора), значне зниження податкових надходжень (в умовах дефіцитного бюджету), падіння валютних надходжень (в умовах девальвації національної валюти), масові скорочення працівників (з подальшими соціально-економічними наслідками).

При цьому констатується, що через російську агресію знищується інфраструктура, логістичні вузли, обладнання та цілі виробничі комплекси українських підприємств. У таких складних умовах стабільність роботи промисловості дуже важлива в контексті поточного забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань, допомоги населенню і подальших планів по відновленню руйнувань, які зазнала Україна, вказала ФРУ.

На тлі війни і гострого дефіциту енергоресурсів будь-які додаткові фактори призводять до подальшого зростання сукупної вартості електроенергії, впливають на конкурентоспроможність продукції української промисловості як в межах країни, так і за кордоном, зазначено в повідомленні.

ФРУ пропонує НКРЕКП обмежити зростання граничних цін на е/е на РДВ в межах 2200 грн/МВт-год в години мінімального навантаження і 4400 грн / МВт-год - в години максимальної.

Федерація роботодавців України представляє інтереси близько 8000 підприємств, які в сукупності генерують 70% ВВП України і дають роботу понад 3,5 млн осіб. Об'єднує близько 140 галузевих і територіальних організацій роботодавців, що представляють найбільш вагомі сектори економіки України, серед яких машинобудування, автомобілебудування, Металургія, Аерокосмічна і оборонна промисловість, АПК, хімічне виробництво, IT-сфера, медіа-галузь, ПЕК, медична і мікробіологічна промисловість, будівництво, транспортна сфера та інфраструктура, рітейл і логістика, легка і харчова промисловість, туризм, комунальні послуги, сфера послуг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти