ЄСПЛ визнав путінську Росію відповідальною за отруєння ексофіцера ФСБ Литвиненка

21 вересня 2021, 13:23оновлено 21 вересня 2021, 15:22
ЄСПЛ також заявив, що російська влада не зуміла надати чітке, задовільне й переконливе пояснення вбивства або спростування британських слідчих.
Литвиненко
Олександр Литвиненко / Reuters

Російська влада відповідальна за отруєння у Великобританії колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Таку постанову виніс Європейський суд з прав людини.

ЄСПЛ вважає, що Росія також не провела належного розслідування для пошуку винних у загибелі пана Литвиненка. З позовом до суду звернулася вдова Литвиненко Марина (зараз вона носить прізвище Картер) більш того, суд присудив їй виплату 100 тисяч євро компенсації.

Скарга була направлена до суду 21 травня 2007 року, її розгляд призупинявся на час британського розслідування (з 16 грудня 2014 до 8 березня 2016 року). У постанові на сайті ЄСПЛ йдеться, що було встановлено "наявність вагомих доказів" того, що до отруєння причетні двоє росіян — Андрій Луговий і Дмитро Ковтун. Суд вважає, що вони "діяли як агенти російської держави".

відео дня

ЄСПЛ також заявив, що російська влада не зуміла надати задовільне і переконливе пояснення вбивства або спростувати матеріали британського слідства.

читайте такожЗахідний експерт пояснив, як Британія повинна покарати Путіна за вбивство Литвиненка

Нагадаємо, Колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко, який отримав політичний притулок у Великобританії, в 2006 році помер в Лондоні від отруєння полонієм-210, після того як випив чаю в лондонському готелі "Міленіум". Розслідування британських правоохоронців встановило, що до цього злочину причетні нинішній депутат Держдуми РФ Андрій Луговий і підприємець Дмитро Ковтун. У січні 2016 року Британські слідчі представили підсумки свого розслідування, згідно з якими вбивство 43-річного Литвиненка, "ймовірно, було схвалено" Володимиром Путіним, а безпосередніми виконавцями стали Луговий і Ковтун.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти