Епоха вимирання: в ООН спрогнозували, що населення України скоротиться вполовину

9 серпня 2021, 13:52
Україна входить до топ-3 країн Європи за інтенсивністю депопуляції - стверджує директор Інституту демографії та соціальних досліджень Олена Макарова.
Українець
Жителі України / УНІАН

З початку нинішнього року смертність в Україні зросла на чверть. За підрахунками експертів ООН, до 2100 року населення України скоротиться на 45%, повідомляє портал Обозреватель.

За даними українського Держстату, в 2020 році померли 616 835 осіб, а народилися ‒ 293 457. З початку 2021 року смертність зросла на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Всього з початку січня в Україні померли 299 964 жителі.

Як стверджує директор Інституту демографії та соціальних досліджень Олена Макарова, Україна входить до трійки європейських країн за інтенсивністю депопуляції.

відео дня

"Такі процеси відбуваються в усьому світі, на європейському континенті народжуваність не забезпечує навіть просте відтворення. Інша справа, що в Україні депопуляція масштабна, затяжна. Наші відмінності саме в смертності. Жінки у нас живуть на 6-7 років менше, ніж у країнах ЄС, а чоловіки на 10-14 років", — сказала вона.

Аналогічні тенденції, кажуть експерти, будуть спостерігатися в більшості країн СНД. У Росії в найближчі кілька десятиліть кількість населення зменшиться на 14%, Білорусі — 21%, Литви — 45%, Латвії — 42%.

читайте такожДемографічна катастрофа: Шмигаль попередив українців про скасування пенсій

Нагадаємо, раніше директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова прогнозувала - якщо в найближчі десятиліття збережуться нинішні темпи скорочення населення України, то до кінця XXI століття в країні проживатимуть до 17,5 мільйона осіб.

Такі темпи убутку населення вона пояснює як міграцією, так і природними процесами.

"Дали про себе знати і зниження народжуваності, і відсутність вагомих успіхів у поліпшенні здоров'я і підвищенні середньої тривалості життя, і масова еміграція, і, безперечно, анексія значної території", — заявила Лібанова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти