Експерт пояснив, як нова система обліку газу позначиться на платіжках українців

2 листопада 2020, 16:18
353
За словами експерта, якщо Україна остаточно перейде на європейську систему обліку газу, то споживачам це піде тільки на користь.
Експерт пояснив, як нова система обліку газу позначиться на платіжках українців
Газ в Україні рахуватимуть по-новому / УНІАН

Україні вже давно необхідно перевести систему обліку газу з кубічних метрів в кіловати і перейти на європейську систему розрахунків. Про це в коментарі Главреду розповів експерт з питань енергетики, директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

"В Україні в принципі необхідний не тільки перехід на кіловат-годинник, але і перегляд приведення до стандартних умов, оскільки раніше було багато скандалів щодо "морозних коефіцієнтів", коли до показань на лічильнику людям дорахували додаткові куби через низькі температури на вулиці, через які газ природним шляхом стискається. Щоб це не відбувалося, необхідно рахувати газ при нульовій температурі, а не в нинішніх +20 градусів Цельсія, як вважають в Україні ще з радянських часів", - сказав Землянський.

читайте такожНафтогаз накрутив ціни на газ для виробників тепла

Експерт упевнений, що на Сумах в платіжках українців облік в енергетичних одиницях на даному етапі ніяк не відіб'ється.

"Якщо в Україні остаточно перейдуть на європейську систему обліку, то споживачам це піде на користь, так як платити ми будемо дещо менше навіть за тими показаннями, які є на лічильниках. У платіжках вже є перерахунок в кіловати - якщо уважно подивитися на платіжку по газу, то в ній вказані перерахунок кубометрів в кіловат-годинах, мегаджоулях виходячи з теплотворної здатності або калорійності газу", - говорить експерт.

Вн зазначив, що це повністю європейська практика розрахунків, так як газ вважається в метричних обсягах.

"Це дає підстави вважати газ по енергетичній цінності і це повністю знімає проблему якості газу, так як на газі більш низької калорійності, умовний чайник, на ньому у вас кипів би довше і витрачений обсяг цього газу був би більше", - резюмував експерт.

Як раніше повідомляв Главред, з 1 січня 2021 року українські газосховища будуть переведені на систему обліку газу з кубометрів в кіловат-години.

Як повідомили в Укртрансгазі, компанія-оператор газосховищ України почала випробування програмного комплексу, який автоматично збирає та аналізує інформацію з приладів обліку обсягу та якості природного газу в одиницях енергії (кВт). За їх словами, до кінця нинішнього року комплекс введуть в промислову експлуатацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти