Військові завдання ЗСУ у Курську: Світан розкрив вражаючий сценарій подій

Яке завдання ЗСУ у Курську / колаж: Главред, фото: Главред, УНІАН

Якщо буде розширено географію зони, підконтрольної ЗСУ, на території РФ, то лінія фронту зменшиться, вважає Світан.

На сайті Главред відбувся чат із військовим експертом, полковником запасу Збройних сил України Романом Світаном. Він розповів, які військові завдання вирішує входження української армії в Курську область та у чому задум військового командування.

Військовий експерт зазначив, що Курська операція націлена на створення санітарної зони і це основне завдання. Це необхідно зробити, щоб забезпечити безпеку Сумщини, прилеглої до Курської області РФ.

"У Суджі було зібрано угруповання військ противника чисельністю кілька тисяч осіб. Росіяни планували в Сумській області провести приблизно таку саму операцію, як і на Харківщині. Про підготовку цієї операції ми неодноразово чули впродовж останніх місяців, просто в росіян не доходили руки до цього напрямку. І ось коли противник почав розгортати бойові порядки, було вирішено завдати превентивного удару і створити санітарну зону на російській території", - зазначив Світан.

Експерт також додав, що це мінімальне завдання і ЗСУ його вже виконали на 100%, причому на відмінно. Це завдання вирішено з високою майстерністю і професіоналізмом.

"Наші війська просочилися серед розгорнутих порядків росіян, вимкнувши їм радіозв'язок, і розвіяли російське угруповання, яке загрожувало Сумам із боку Суджі. І зараз створюється санітарна зона. Санітарна зона - це фортифікаційні споруди, серйозний укріпрайон зі смугою забезпечення і мінними полями. Хочу підкреслити, що мінні поля будуть на російській території, і ці "проліски" вони ще років сто будуть виколупувати", - пояснив Світан.

Він вважає, якщо буде розширено географію зони, підконтрольної ЗСУ, на території РФ, то лінія фронту зменшиться. Лінія кордону ламана і становить близько 600 км, а з розширенням санітарної зони лінія фронту зменшиться до 400 км. А зараз уже приблизно 60 км із цих 400 км позначено.

"Подальше розширення географії дасть нам змогу утримати цей напрямок. Це перше завдання, яке ми виконуємо операцією в Курській області: знищили угруповання противника там і створюємо санітарну зону", - повідомив Світан.

"Усе це змусить російське військове керівництво зупинити наступ на східному фронті, зняти звідти резерви і перекинути їх на північний фронт, щоб спробувати захистити Москву. І це наше друге завдання, яке вже вирішується. Напрямок на Москву - це край неляканих ідіотів: там абсолютно порожньо, можна зганяти на Москву і повернутися звідти протягом доби, не зустрівши практично жодного блокпоста. Тільки зараз у районі столиці росіяни починають організовувати блокпости", - зазначив Світан.

Він також зазначив, що третє завдання - знищення російських логістичних ланцюжків перекидання військової техніки, амуніції та палива. У районі Суджі проходить залізниця з Білорусі на Бєлгород і на південь взагалі. Тобто паливо з Мозирського НПЗ до Бєлгорода йшло якраз повз Суджу. Зараз цей потік перекрито.

"Четверте завдання, яке буде вирішено, якщо росіяни не відреагують серйозно (а поки що з їхнього боку серйозності не видно), - це вихід ЗСУ на Курську АЕС, знищення генерації та енергорозподілу. Це буде приблизно дзеркальна дія, подібна до тієї, що росіяни зробили із Запорізькою АЕС. П самій АЕС завдавати ударів ми не будемо, адже це ядерний об'єкт, і його ніхто чіпати не стане. А ось трансформатори, фідери, лінії електропередач - усе це може бути знищено і відключено. Такі дії призведуть до того, що реактори будуть заглушені і переведені в "холодний" режим, як зараз на ЗАЕС", - розповів Роман Світан.

Хто такий Роман Світан

Світан Роман (4 січня 1964, м. Макіївка Донецької області) – український військовий льотчик-інструктор, полковник запасу, який пройшов через полон у 2014 році, працював радником керівника Донецької ОДА Сергія Тарути. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року став одним із провідних військових експертів на українських телеканалах та інших медіа, пише Вікіпедія.

Дивіться відео чату з Романом Світаном з аналізом перспектив Курської операції ЗСУ:

Нагадаємо, що Роман Світан заявив, що Путін точно готує серйозну відповідь для України за Курську область. У найближчий час Росія може провести масштабну ракетну, або дронову атаку, тому варто бути пильними і не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Світан сказав, що саме зможе вигнати окупантів з України. За словами експерта, ленд-ліз передбачає передачу саме озброєння, тобто тієї зброї, що вже лежить на складах і буде відновлюватися.

Більше цікавих новин:

Новини заразКонтакти