Україна представила Росії мирний план щодо Донбасу - Єрмак

Єрмак розповів про мирний план щодо Донбасу / УНІАН

За словами Єрмака, план миру на Донбасі лежить на столі і чекає схвалення Росією.

Україна, Німеччина і Франція підготували мирний план з врегулювання конфлікту на Донбасі, який представлений Росії.

Як заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак, який також представляє Україну на консультаціях в нормандському форматі на рівні політичних радників, тепер всі очікують позицію Кремля.

"Сьогодні на столі лежить конкретний план мирного врегулювання, запропонований Німеччиною і Францією, доопрацьований Україною, який, як ми вважаємо, відповідає духу Мінська, відповідає нормам міжнародного права... підкреслюю, план мирний — на столі... і ми дуже чекаємо таку ж позицію з боку РФ", - заявив Єрмак, пише Укрінформ.

За його словами, якщо Росія не погоджується, "це означає, що вона не хоче припинення війни і настання миру на території Донбасу".

Єрмак пояснив, що мова йде про "дуже потужний крок", запропонований Німеччиною і Францією.

Він висловив сподівання, що ініціатива буде "предметом потужного обговорення через тиждень — два "під час відеоконференції в нормандському форматі: створення так званих кластерів, які можуть "стати в разі узгодження основної для дорожньої карти, яка закінчилася б встановленням миру на Донбасі, реінтеграцією окупованих територій і проведенням місцевих виборів".

Керівник ОП назвав найбільшим на сьогодні досягненням у Мінському процесі багатомісячний режим припинення вогню. Хоча, за його словами,"на жаль, з елементами і фактами провокаці", критично збільшилися в останні місяці. Україна втратила 11 своїх героїв, нагадав він, кілька десятків були поранені.

Читати такожЗеленський має намір особисто обговорити з Путіним, Меркель і Макроном Донбас

"Вважаємо, що міжнародні сигнали в РФ про необхідність збереження режиму (припинення вогню - ред.) є важливою умовою для продовження всіх інших переговорів", — підкреслив Єрмак.

При цьому він зазначив, що українська сторона вважає, що контроль за режимом припинення вогню має бути більш суворим, а ОБСЄ повинна взяти на себе більше повноважень і трохи розширити свій мандат для спостереження.

Нормандські переговори - про що раніше повідомляв Главред:

Автор: Марія Тупік
Новини заразКонтакти